Kertünk-Portánk

Így kerülhető el a karalábé fásodása

Pixabay
Pixabay
A karalábé viszonylag könnyen nevelhető növény, így kezdő kertészkedőknek is érdemes foglalkozni vele. Ismerjük meg az igényeit, hogy biztosabb legyen a siker!

A karalábé zsengén a legfinomabb – illetve szervezetünk számára is ekkor a legértékesebb -, így figyeljünk arra, hogy elkerüljük a fásodását.

Így termesszünk karalábét

Évente akár kétszer is ültethető a karalábé, már kora tavasszal, de még késő ősszel is kifejlődik.

A palántákat 4-5 hetes korukban ültessük ki, 40×20 cm távolságra. Ültethetjük hónapos retek, paradicsom, paprika, padlizsán mellé.

Egyszerre ne ültessünk sokat, mert hamar fásodik, jobb, ha folyamatosan fejlődnek, ahogy elfogyasztani tudjuk őket.

A gyökere kicsi, ezért tápanyagban gazdag, jó víztartó képességű talajon kell termeszteni. Sok vizet is igényel, hiszen a gumója csak így marad zsenge. Ha gyakran öntözzük, akkor sokkal hamarabb lehet megfőzni, sokkal finomabb marad, és kevésbé lesz fás.

Ne ültessük árnyékot adó növények alá, mert keresni fogja a fényt, megnyúlik, de a gumója fejletlen marad.

Ha túl hideg van, akkor hamar felmagzik, és nem fejleszt gumót. Túl melegben szintén fejletlen marad a gumója, akkor az energiáit a lombjának növesztésére fogja fordítani.

Télre fagymentes helyen, veremben, pincében eltárolhatjuk homokban az ép, egészséges gumókat.

Így kerülhető el a karalábé fásodása

Locsoljuk bőségesen és rendszeresen. Sok vízzel hamarabb fejlődik és elkerülhető, hogy fássá váljon, a kis gyökere miatt pedig a folyamatos öntözés szükséges. Egyenletlen öntözés miatt a gumók felrepedhetnek. A fásodás a gumó alsó részén kezdődik, ezért itt tudjuk ellenőrizni, hogy a zöldség mennyire zsenge.

Időben takarítsuk be a karalábét, figyeljünk arra, hogy különböző a tenyészidejük, a fehér karalábé hamarabb beérik.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik