Kertünk-Portánk

Ezért hullik idő előtt a vadgesztenyefa levele

Miskolczi Tímea Panny
Miskolczi Tímea Panny
A természetes lombhullás előtt, a vadgesztenyefák levelei elbarnulnak, és elszáradva hullani kezdenek. De mi áll ennek a háttérben?

Az ősz még ki sem teljesedett, de a vadgesztenyefák ágai már bebarnult, száraz leveleket viselnek, sőt vannak, amik már teljesen csupaszon állnak. Nyár közepe, vége felé, jóval a természetes lombhullás előtt, a vadgesztenyefák levelei elbarnulnak, és elszáradva hullani kezdenek. De mi áll ennek a hátterében?

Erre a kérdésre kereste a választ az Agrofórum.

Vadgesztenye levélaknázó moly

A fő károsító a vadgesztenye levélaknázó moly, melynek lárvái a levelek bőrszövete alatt élnek, áttetsző foltokban, úgynevezett aknákban. A foltok elhalnak, és gyakran összefolyhatnak. Erős fertőzésénél a levelek elszáradnak, majd lehullanak, ez még az őszi lombhullást megelőzően történik. A molynak évente 3 nemzedéke fejlődik ki, védekezés szempontjából a legjelentősebb a lehullott, fertőzött, a talajon áttelelt levelekből áprilisban előbújó 1. nemzedék. Éppen emiatt nagyon fontos a lehullott levelek összegyűjtése tél végéig, amivel a tavaszi rajzása megelőzhető.

Vadgesztenye guignardiás levélfoltossága

Gyakran okoz oldalerek között növekvő, nagy kiterjedésű, barna, elhalt foltokat. Megjelenésére májustól nyár végéig számíthatunk. Az alsó elhelyezkedésű leveleken gyakoribb, ahol párásabb a levegő. Fertőzött leveleken telel a gomba, őszi lomb összegyűjtésével és megsemmisítésével lehet védekezni ellene.

Vadgesztenye lisztharmat

Felszaporodása a leveleken is általános. Jellegzetes fehér gombabevonat a levelek deformációját, hullámosságát, majd elsárgulás után annak elhalását, hullását idézi elő.

Élettani levélszáradás

Forró nyári hetek után, melyek csapadékhiánnyal, szárazsággal párosulnak, a levelek szélén jelentkezhetnek a szárazság, vízhiány és a napégés következtében kialakuló nagy felületre kiterjedő levélszáradások, melyeket súlyos, levélhullás követ. Főként út menti fáknál van jelen, ahol számukra a talaj nem megfelelő. Ez a fa gyengülését okozza, és lassú kipusztulásukhoz vezet.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének.

vadgesztenye vagy népies nevén bokrétafa nem csupán szépsége miatt hasznos, levelei, virágai, és magjai a népi gyógyászatban is ismeretesek.

pixabay

A terebélyes koronájú, fűrészes levelű fa termése ősz végén érik. Termése nem ehető, viszont kiválóan alkalmas játékra, a gyermekek egyik nagy kedvence. A fényes, szabálytalan alakú makkokból fogpiszkáló, gyufaszál, és egy adag kreativitás segítségével bájos figurák készülhetnek.

Kapcsolódó
2023-ban a vadgesztenye az év gyógynövénye
A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik