Kertünk-Portánk

Dübörög a szedd magad kiviszüret Zalában

facebook/Magyar Kiwi Becsehely
facebook/Magyar Kiwi Becsehely
Az első akcióra Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek látogatók.

Idén 12 éves a négy hektáron elterülő becsehelyi kiviültetvény, amely októberben szedd magad akcióra invitálja az érdeklődőket. Miklós Ákos Márton termelő Dél-Zalában, a Polai-hegyen termeszti az egzotikus gyümölcsöt, mely egyáltalán nem igényel kivételes klímát, írta a Zaol.

Eddig kizárólag áruháznak adtuk el a kivit kamionszámra, olykor 45 tonnát, illetve a többi gyümölcsből szállítottunk még egy valkonyai, házi termékeket árusító vállalkozásnak

– mondta a portálnak a termelő.

facebook/Magyar Kiwi Becsehely

Idén a tavaszi fagykár miatt kevesebb mennyiségben termett kivi, ezért október 7-8-ra és 14-15-re a Facebookon szedd magad akciót hirdettek, melynek rövid idő alatt szájról-szájra terjedt a híre. A mérlegnél szinte nem volt olyan pillanat, amikor ne lett volna hosszú sor.

Kivijük népszerűségének a titka, hogy az importáruhoz képest sokkal húsosabb, magasabb a szárazanyag- és cukortartalma, továbbá hónapokig eltartható hűvös helyen.

A zöld gyümölcshúsú, még kemény kivit kézzel könnyedén le lehet szakítani. Szobahőmérsékleten szép lassan érik be, aki viszont ennél gyorsabb sikert remél, az néhány szem kivit egyetlen alma társaságában betehet egy nejlonzacskóba, azt összekötve a kivi néhány nap alatt megpuhul. Fontos ugyanis, hogy csak a puha gyümölcs adja a kellemesen édes élvezeti értéket.

Nagyon sokan sokan érkeztek még Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is. Úgy látszik a látogatók alig várták, hogy saját kézzel szüreteljék le a kivit. Ha beválik az akció, akkor a fagykár nélküli időkben is folytatjuk a kezdeményezést, s akkor csak a gyümölcs egy részét értékesítjük a nagykereskedelemben

– említette Miklós Ákos Márton, hozzáfűzve: Becsehelyen kiválóak az éghajlati viszonyok, a hegyen a nagyon hideg téli éjszakákon hajnalban 5, 8, sőt akár 12 Celsius-fokkal is melegebb van.

facebook/Magyar Kiwi Becsehely

A környék télen a legenyhébb hőmérsékletű része az országnak, különösen a határ menti sáv a dombok ölelésében.

A birtokon a kivi mellett más gyümölcsökkel és különleges növényekkel is kísérleteznek, ilyenek a füge, datolyaszilva, gránátalma, indián banán, mini kivi, jujuba, pekándió és egyéb egzotikumok.

A következő szedd magad akcióra – amennyiben az időjárás engedi – október 14-15-én kerül sor Becsehelyen.

Kapcsolódó
Roskadozik a kivilugas egy jobaházi kertben
Van, amikor csak néhány szem van rajta, de akár egy mázsát is teremhet egy tő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik