Kertünk-Portánk

Datolyaszilvából új rekord született Nógrádban

Németh Dániel
Németh Dániel
November végén szüretelték a mézédes gyümölcsöt.

Egy nógrádi kertben néhány napja egzotikus gyümölcsöt szüreteltek, erről írtak egy Facebook-bejegyzésben.

Az utóbbi években gyorsan elterjedt és közkedvelt gyümöccsé vált a hazai hobbikertészek körében a khaki szilva (hurma, sharon, datolyaszilva). Az Ázsiából elterjedt gyümölcsfa termése külsőre és textúrára is nagyon hasonló a paradicsomhoz.

Németh Dániel

Általában lombhullást követően kezdődik a szüret ideje, bár vannak fajták, ahol a termés még ezután is hetekig a fán marad a madarak örömére. A gyümölcs frissen szedve jellegzetesen fanyar, savas, viszont rövid időn belül utóérik, ekkor halmozódnak fel benne azok az illat-, íz- és zamatanyagok, melyek miatt fogyasztjuk. Ilyenkor már megpuhul, színe is felvesz egy hamvasabb, mélyebb árnyalatú tónust és az íze mézédes lesz.

Németh Dániel kertészmérnök és családja nógrádi kertjében egyetlen fáról idén hihetetlen mennyiségű mézédes gyümölcs termett. A növénnyel sokat küzdöttek az elmúlt években, ez a harmadik példány, amelyik hajlandó volt megmaradni és fejlődni.

Németh Dániel

A fa jelenleg 6 éves és 4 méter magas. Évről évre egyre több termést hoz, nagyon kedveljük jellegzetes ízű, ízletes, egészséges gyümölcsét. Idén megdöntöttük a saját rekordunkat, 255 darab gyümölcsöt termett a kis fa annak ellenére, hogy egy nyári vihar két roskadozó ágát letörte. Ezeket az ágakat alá kellett támasztani és mivel maradt szállítószövet, a fa képes volt kinevelni az áganként is sok-sok kilónyi termést

– magyarázta Németh Dániel.

A kertészmérnök azt is elmondta, hogy a gyümölcsfa rendkívül ellenálló, bár fiatalon fagyérzékeny. A háziak vigyáznak rá, óvják, nyári időszakban is sokat öntözik és évente kétszer kap szerves trágyát, illetve saját házi komposztot, tavasszal egy lemosó permetezést.

Németh Dániel

Egyre több fajta jelenik meg évről évre, ma már válogathatunk is, ám ha import alanyt választunk, törekedjünk arra, hogy telepítés előtt egy telet már nálunk vészeljen át. Nagyon tágtűrésű növény, gyorsan növekszik és hamar termőre fordul, kártevője jelenleg nem ismert. Talajban nem válogat, de meghálálja a gondoskodást. Minimális metszést igényel, a túl sűrű, egymást keresztező ágakat érdemes ritkítani, hogy több fény jusson be a koronán belülre

– ajánlotta a kertészmérnök.

Nyár közepén van egy jellegzetes, zöld természetes gyümölcs hullás, amit a fa maga szabályoz be, ezt követően a fennmaradt terméseket kineveli.

Németh Dániel

A termést frissen fogyasztják, de nagyobb mennyiség esetén, ha egyszerre indul be az utóérés, akkor ízletes vidéki házi lekvár is készül belőle.

Kapcsolódó
Egzotikus gyümölcs termesztésébe fogott a testvérpár, ma már sokak kedvence lett a káki
A datolyaszilva, más néven káki, nem szilva és nem is datolya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik