Virágzó vidékünk

Kuriózum a mézédes magyar datolyaszilva

Getty Images
Getty Images

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Zalában, Muraföldén is megteremnek olyan nem őshonos, kuriózumnak számító gyümölcsök, mint a füge, a kivi, vagy a datolyaszilva. Utóbbit szüretelték az elmúlt hétvégén a Gerecse-hegyen „Szedd magad” akció keretében a szép számmal érkezők, számolt be róla a zaol.hu.

Harcz Endre és testvére, Harcz Balázs még 2014-ben ültette el az első 170 oltványt a birtokán, majd az évek során bővítették az ültetvényt, mely ma már 1000 fát számlál 1,7 hektáron.

Még viszonylag kevés a termés, mert a termőkorú fák kevesen vannak. Az össztermés 1 és 2 tonna közé tehető, de nehéz megállapítani, mert az egyik fa 25-30, míg a másik 2 kilogramm termést hoz

– mondta el Harcz Endre.

Hozzátette, hogy az elmúlt évek sorozatos tavaszi fagyai nagy mértékű károkat okoztak a védekezés ellenére, ami a termés mennyiségén meglátszik.

Az idei év véleményem szerint az elmúlt 100 év legszörnyűbb éve volt a gyümölcstermesztésre nézve. A tavaszi fagyokat sok eső követte májusban, nyáron pedig óriási szárazság volt, vagyis ami nem fagyott el, majd nem érte rothadás, az kiszáradt. Amelyik datolyaszilva mindezt kibírta, az viszont szépen megnőtt. Ha nem jönnek ezek a szélsőségek, akár 5-6 tonna termésünk is lehetne

– magyarázta.

A datolyaszilva nem tartozik az igényesebb gyümölcsök közé, a zalai agyag tökéletes talaj számára, és ami fontos jó tulajdonsága, hogy sokáig eláll, mézédesre érve, frissen a legfinomabb.

Kapcsolódó
Ez lesz a világ legkeresettebb déligyümölcse
A kereslet egyre csak nő. Nem véletlen, hiszen egészséges gyümölcsről van szó.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik