Mozaik

Ez lesz a világ legkeresettebb déligyümölcse

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb jelentése szerint az avokádó lesz a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs 2030-ig.

Bár Peru, Kolumbia és Kenya, a három feltörekvő avokádó exportőr növeli a gyümölcs értékesítését,  Mexikó továbbra is lefölözi a piacot. A globális termelés 80%-a a tíz  országban koncentrálódik, de miután egyre többen foglalkoznak a termesztésével, így például Latin-Amerikában és a Karib-térségben az előrejelzések szerint az összes avokádó 74%-át termelik majd az ottani kiváló termesztési körülmények miatt.

Kapcsolódó
Így lett a déligyümölcsből egy szín névadója
Pedig lehetett volna a répasárga név viselője is.

Miután a kereslet növekszik, így a világ legnagyobb termelője és exportőre, Mexikó termelése várhatóan évente 5,2 százalékkal nő majd a következő tíz évben. A feltörekvő exportőrök növekvő versenyének ellenére Mexikó várhatóan tovább növeli a világexport részarányát, 2030-ban 63 százalékra.

– olvasható a közzétett jelentésben.

A globális kereslet gyors növekedésére reagálva várhatóan 2030-ra az avokádó lesz a legtöbbet forgalmazott trópusi gyümölcs. Az exportot 3,9 millió tonnára becsülik, ami több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

A termelés az előrejelzések szerint 2030 -ra eléri a 12 millió tonnát, ami több mint háromszorosa a 2010 -es szintnek.

Az avokádó (Persea americana) a babérfélék családjába tartozik, éppúgy, mint a kámfor- és a fahéjfa. Az avokádófát rendkívül értékes növényként tartják számon az egész világon, mivel termése az avokádó, a tápanyagok gazdag forrása. Több fajtája ismert. A növény magról vethető, de hat év is eltelhet, míg termővé válik, ezért az avokádó ültetvényekre oltott növényeket telepítenek.

Bőségesen tartalmaz makro- és mikroelmeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat, élelmi rostokat, karotint, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Magas a rost, antioxidáns, B6 és E-vitamin tartalma. Tekintettel arra, hogy az avokádó nátrium- és koleszterinmentes, fontos szerepe van az egészségvédelemben.

Kapcsolódó
Egzotikus gyümölcs termesztésébe fogott a testvérpár, ma már sokak kedvence lett a káki
A datolyaszilva, más néven káki, nem szilva és nem is datolya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik