Kertünk-Portánk

Kötelező lakossági feladat a hó eltakarítása

mti/mohai balázs
mti/mohai balázs
A családi házaknál a tulajdonos kötelessége a járdát, valamint az úttest és a járda közötti területen a havat eltakarítani.

A napokban bekövetkezett nagy havazás a gyalogosok számára is megnehezíti a közlekedést. Ilyenkor óhatatlanul is adódik a kérdés: kinek kell eltakarítania a járdáról a havat?

Jogszabály rendelkezik arról, hogy az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan előtti járda, valamint az úttest és a járda közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, ebbe pedig télen a hóeltakarítás és síkosságmentesítés is beletartozik.

A válasz tehát egyszerű: a házak, ingatlanok előtti járdák tisztán tartása a tulajdonos feladata.

Az ennek elmulasztásából fakadó balesetek nemcsak lelkiismereti, hanem jogi felelősséget is rónak az ingatlanhasználókra. Ha valakit baleset ér, akkor kártérítést kérhet, a felelős pedig az, akinek a kötelessége lett volna a hóeltakarítás vagy a jégmentesítés.

Tévhit, hogy a társasházak előtti járdát a közös képviselőnek kell tisztán tartania. A társasházi törvény értelmében szerződésben kell rögzíteni, hogy kinek a feladata a hó eltakarítása. Ha nincs kijelölve erre senki, akkor a lakók érdeke, hogy közülük valaki hólapátot fogjon, mert ha valaki balesetet szenved, akkor a társasház költségvetéséből kell fizetni a kártérítést.

A családi házaknál a tulajdonos kötelessége a járdát, valamint az úttest és a járda közötti területen a havat eltakarítani.

Minden esetben fontos a jégmentesítés. A vonatkozó szabályozás értelmében sót környezetvédelmi okokból nem szabad használni, helyette speciális jégoldót lehet alkalmazni, amely megolvasztja a jeget, és a ráhulló újabb réteg jegesedését is megakadályozza.

Kapcsolódó
Kötelező lakossági feladat a ház előtti árok rendben tartása
Ha kertes házunk van, akkor nem szabad elfeledkeznünk a kerítésen kívüli teendőinkról sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik