Kertünk-Portánk

Szaporodnak a tarlótüzek, égnek a nádasok is

Facebook/Katasztrófavédelem
Facebook/Katasztrófavédelem

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, egyre több helyen ég a tarló, a nádas – erre hívta fel a figyelmet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Idén már 1387 ilyen esethez riasztották a tűzoltókat, a leégett terület pedig meghaladja a hét és fél millió négyzetmétert – írta Mukics Dániel szóvivő, hozzáfűzve, a legnagyobb szabadtéri tűz Sajóbábony mellett volt, február 7-én 700 ezer négyzetméteren égett a száraz fű.

A tűzoltó alezredes figyelmeztetett: kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének veszélye; amíg nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet.

Az OKF a tűzvédelmi szabályok betartását kéri.

Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.

Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés, ha pedig a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni – közölte a szóvivő.

Hozzátette: miután valaki meggyőződött róla, hogy engedélyezett a zöldhulladék égetése, gyűjtse össze a száraz növényeket egy-két négyzetméteres területre és tisztítsa meg ennek a környezetét, hogy a tűz ne terjedhessen tovább. Célszerű odakészíteni oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel a tűz kordában tartható.

Csak szélcsendes időben szabad meggyújtani a zöldhulladékot, a tüzet pedig egy pillanatra sem szabad magára hagyni.

Ha a tűz továbbterjedne, azonnal értesíteni kell a 112-es segélyhívó számot – hangsúlyozta Mukics Dániel, aki inkább a komposztálást vagy a növényi hulladék elszállíttatását javasolja. A tűzvédelmi előírások megszegése az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár hárommillió forintig terjedő bírsággal is járhat.

Kapcsolódó
Tavaly csaknem 6500 ingatlanban keletkezett tűz
Fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik