Akik nélkül nem lenne élet, ma van a beporzók napja

A Beporzók napjának a célja az, hogy az emberekben tudatosodjon, hogy a beporzás nem csupán a méheken múlik, hanem szinte minden rovaron.

2018-ban magánkezdeményezéssel indult útjára Magyarországon a beporzók napja, melyet március 10-ikében határoztak meg. A kezdeményezés a beporzók szorgos munkájának ünneplésére, segítésére és védelmére szólítja fel a társadalmat.

Miskolczi Tímea Panny

Világszerte aggasztóan pusztul a rovarvilág. A rovarok eltűnése számos természeti folyamatot károsan befolyásol. A mai élővilág számára és a mi számunkra is a rovarok egyik legfontosabb tevékenysége a virágos növények beporzása.

Miskolczi Tímea Panny

A növényvilág túlnyomó többsége rászorul a rovarokra, amik a növények beporzását végzik. Általánosságban a termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát – azaz mindennapi ételünk egyharmadát – köszönhetjük nekik, nélkülük elképzelhetetlen lenne az élet a Földön. Elsősorban méhek – a házi méh mellett több száz vadon élő méhfaj -, a legfontosabb beporzók, de mellettük lepkék, legyek, bogarak, darazsak, poloskák és más rovarok is részt vesznek a fáradtságot nem ismerő munkában, a beporzásban.

Miskolczi Tímea Panny

Mire is figyelmeztet miket ez a jeles nap?

Az utóbbi évtizedekben a beporzást végző szervezetek számának drasztikus csökkenése ment végbe az emberi tevékenységek kapcsán. A beporzók pusztulásának legfőbb okai a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaság – élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat – és a klímaváltozás, tehát globális és ipari léptékű változások. Ha közös összefogással a nem teszünk ellene, akkor az globális katasztrófát vonhat maga után.

Miskolczi Tímea Panny

Mi magunk is tehetünk a beporzókért, így segíthetjük őket

Az alábbi galériában a beporzók életének pillanatait lehet megtekinteni.

Miskolczi Tímea Panny

A cikkben szereplő fotókat Miskolczi Tímea Panny készítette.

Kapcsolódó
Elvarázsolta a magyartanárt a beporzófajoktól hemzsegő sétány
Tanári alapossággal fotóz és jegyzetel.