Életmód

Elvarázsolta a magyartanárt a beporzófajoktól hemzsegő sétány

Szalai Tünde
Szalai Tünde
Jókor lenni jó helyen. Találó a mondás Szalai Tünde esetében, akinek a lakóhelyétől mindössze néhány méterre egy mesebeli sétányt építettek. Tünde hamar ihletet kapott a parkban, módszeresen dokumentálja az ágyásokon napfürdőző lepkéket.

A magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában tanít. A természetbarát tanárnő az órákon kívül fotó szakkört tart azoknak a 4-5-6. osztályos gyerekeknek, akiket leginkább a természetfotózás érdekel. Tünde egy varázslatos zugában él az alföldi városnak, házuk előtt, a műemlék értékű árvízvédelmi kőfal mentén kanyarog a virágágyásokkal, darázsgarázzsal, ismeretterjesztő táblákkal kiépített Rotary sétány.

Szalai Tünde

Bár csak néhány éve avatták, a tanárnőnek kedvenc helyévé vált a mesebeli park. Az állatbarát káprázatos fotókat készít az ágyások felett libbenő színpompás lepkékről. Feljegyzéseket készít, melyek segítségével a későbbiekben nyomon követheti az egyes fajok jellemző viselkedését. Szalai Tünde mesélt a Sokszínű Vidéknek a Rotary sétány varázslatos élővilágáról és a természetfotózás szépségéről.

Mi az, ami a legjobban “megfogta” a tanösvényen?

Az épített környezet és a megújult természet jól kiegészíti egymást. A sétány egyben tanösvény: a tájékoztató táblákról megismerhetők az itt nyíló virágok, a beporzó rovarok, valamint a fenntartható park jelentése. Olyan növényeket ültettek, amelyek jobban tűrik a szárazságot. A virágok tavasztól az őszi fagyokig egymás után nyílnak, változatos formákban és színekben pompáznak.

Szalai Tünde

Ezért is szeretnek sokan ide jönni. Lehet csupán megpihenni, a padokon üldögélve a virágokban gyönyörködni, hallgatni a madarakat. A gyerekek hol kicsit félénkebben, hol csodálattal fedezik fel a két rovarhotelt. Esküvői fotózásra is felfedezték már a parkot.

Szerencsések vagyunk, hogy itt lakunk a város központjában, mégis egy szép és csendes környezetben. Szeretem a virágokat, és néhány lakótárssal együtt az erkélyek alatt mi is beültettünk egy kis területet. A sétányon a virágok tetszenek leginkább, és nagyon örülök, hogy a lepkék is felfedezték ezt a helyet.

Szalai Tünde

Pompás fotókat készít a lepkékről. Mióta foglalkozik komolyabban ezekkel a pompás rovarokkal?

A lepkefotózással igazán 2019 óta foglalkozom. Máté Bence szegedi szabadtéri természetfotó-kiállítása után kezdtem én is feltölteni saját állatképeimet az interneten a Fajbook elnevezésű oldalára. A feltölthető állatfajok között szerepelnek a lepkék és pillangók is. Azóta fényképezem komolyabban őket.

A városunkban 10 éve alakult Lucien Hervé Kameraklub tagjaként néhány csoportos fotókiállításon már be tudtam mutatni másoknak is néhány lepkés képem.

Diákkoromtól kezdve készítettem fotókat többféle témában. A természetfotózáson belül egyre inkább a lepkék fényképezése került előtérbe. Sikerült beszereznem néhány lepkehatározó könyvet, amelyekből sokat tanultam. Aztán csatlakoztam a Facebook-on a Magyarországi Nagylepke Térkép csoporthoz, amelyben több szakember is részt vesz. Ott meg tudjuk osztani egymással az újabb képeinket, felfedezéseinket, és a kérdéseinkre is választ kapunk.

Galéria

Melyek a kedvenc fajai?

A sétányon megjelent fajok közül érdekes a C-betűs lepke a különös formája miatt. Szárnyának felszíne és fonákja teljesen más mintázatú, ez sok más lepkénél is így van, például az Atalanta lepke, Bogáncslepke, a különböző boglárkák, a gyöngyházlepkék vagy tarkalepkék esetében. Különleges a Nappali pávaszem, de sajnos ritkábban látható. Az összecsukott szárnyaikkal jól tudnak rejtőzködni. A Citromlepke sárgás-zöldes színű szárnya például egy levélre hasonlít. Sokszor akkor lehet őket észrevenni, amikor megmozdulnak vagy felrepülnek.

Szalai Tünde

Hány fajt észlelt eddig a sétányon?

2021 óta összesen 49 fajjal találkoztam, évente nagyjából ugyanazok a fajok jelennek meg. A visszatérő lepkéket már ismerem, de időnként újabbakat is felfedezek. A lepkék és pillangók nagyon érzékenyek az időjárásra, ez befolyásolja megjelenésüket. 2022-ben 10 olyan faj volt, amilyet a következő évben nem láttam, 2023-ban pedig megjelentek olyanok, amelyek korábban nem voltak.

Tavaly láttam itt először Déli boglárkát és Vérpettyes medvelepkét, mindkettő tőlünk délebbre jellemző.

Szalai Tünde

Minden lepkefajnak vannak jellemző tápnövényei, tudható, hogy melyik növényt részesíti előnyben. A lila színű verbéna, a levendula, a nyári orgona, az őszirózsa vagy a zsálya a kedvenceik között szerepel a sétányon. Számos faj kedveli a bíbor kasvirágot és a díszhagyma virágát.

Észrevehető, hogy a lepkék szinte „felosztják egymás között” a területeket, és védik a sajátjukat. A boglárkák képesek elzavarni a náluk jóval nagyobb más fajokat, illetve a vetélytársaikat is. A sétány élőhely és szaporodóhely számukra.

Vannak köztük igazán különleges, akár fokozottan védett fajok?

2023-ban a Fecskefarkú pillangó volt az év lepkéje, és éppen ebben az évben nem láttam itt egyet sem, korábban, 2022-ben viszont 3 alkalommal sikerült lefotóznom. Nagyon megritkultak, régen sokkal többször lehetett őket látni. Ennek többféle oka lehet: az időjárás-változás, a permetezés, csökkent a természetes élőhelyek területe. Ma ez a pillangó védett, eszmei értéke 10 000 forint.

Szalai Tünde

A másik pillangófaj, ami szerencsére gyakrabban előfordul a sétányon, a Kardfarkú pillangó. (A pillangók nagyobbak és színesebbek a lepkéknél.) A fokozottan védett fajok közül 2 alkalommal jelent meg a Kis rókalepke és egyszer a Nagy tűzlepke. Mindkettőnek 50 000 forint az eszmei értéke. Ritkaság, amikor felbukkannak, ezért vigyázzunk rájuk, hogy fennmaradjanak. A lepkék nemcsak szépek, hanem hasznosak is, hiszen részt vesznek a virágok beporzásában.

Feljegyzéseket is készít a fotók mellett. Milyen adatokat rögzít ilyenkor?

Egy füzetben minden észlelés után feljegyzem a dátumot, a helyszínt, milyen lepkefajt fotóztam, és nagyjából hányat láttam belőlük. Így hosszabb távon meg lehet figyelni a jellemzőiket: melyik mikor jelenik meg, meddig látható, melyik időszakban szaporodik, vagy hány nemzedéke van egy évben. A képeket a számítógépen évek szerint mappákba rendeztem.

Galéria

Saját szórakoztatására végzi ezt, vagy más célja is van a hobbijával?

A természetfotózás kiváló kikapcsolódás. Kezdetben kedvtelésből fényképeztem a virágokat és a lepkéket, ma már ez nem öncélú. A jó fotóhoz rengeteg türelemre és kitartásra van szükség: a lepkéknek nem lehet megmondani, hogy hova szálljanak le, vagy ne mozogjanak. Néha percekig kell utánuk menni. Ki kell várni a megfelelő pillanatot, és ha ez összejön, akkor sikerül a kép.

Tavaly nyáron szinte minden nap végig jártam a sétányt, de a városon kívül, természetes élőhelyeken is készítek fotókat. A különböző helyeken egyébként más-más lepkefajok jellemzők.

Szalai Tünde

A képeket és az adatokat feltöltöm két internetes adatbázisba, amelyek bárki számára hozzáférhetők. Az egyik a www.lepketerkep.termeszet.org oldal. Itt Magyarország eddig feltérképezett adatai láthatók. Amikor elkezdtem feltölteni a képeket, Hódmezővásárhely és környéke „fehér folt” volt, ma már 88 faj szerepel ezen a területen a lepketérképen. Ide mindenki feltöltheti az észleléseit. Az elmúlt évek adatait a szakemberek most összesítik, és készül a nagy lepketérkép.

A másik a www.izeltlabuak.hu oldal, ahol szintén bárki megoszthatja képeit és a hozzájuk tartozó információkat. Ha nem ismerjük a feltöltött fajt, akkor a fajok szakértői meghatározzák. Így mi is gyarapíthatjuk tudásunkat, a szakemberek pedig hasznosítani tudják az önkéntesen feltöltött adatokat, és nyomon követik a természetben végbemenő változásokat.

Szalai Tünde

Mit ad Önnek ez a hely? Mit “üzenhet” a sétány azoknak, akik szeretik a természetet, az állatok világát, a szép kerteket?

A sétány még ezután kezd újraéledni a téli pihenő után, de reggelente már a feketerigók éneke jelzi, hogy hamarosan itt a tavasz, amikor újra minden kizöldül, és ismét színes virágokkal lesz tele a park.

Aki szereti a virágokat és a nyugodt környezetet, az a Rotary sétányon ki tud kapcsolódni. Ismét gyönyörködhetünk majd a virágokban, meg tudjuk figyelni a rovarokat, a lepkéket és a madarakat is. A gyerekek a tanösvény tábláiról gyarapíthatják a természetről való ismereteiket.

Szalai Tünde

Vigyázzunk a környezetünkre! Mindenki ügyeljen arra, hogy a lábnyomán kívül semmi mást ne hagyjon a sétányon! Fontos, hogy hosszú távon megőrizzük, hiszen „unokáinktól kaptuk kölcsön”.

A cikkben szereplő fotókat Szalai Tünde készítette.

Kapcsolódó
Lélegzetelállító fotósorozatot lőtt egy pomázi nyugdíjas
A természetbarát megörökítette az élet nagy csodáját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik