Virágzó vidékünk

Elvarázsolta a tanárnőt az égszínkék vadvirágos rét

Facebook / Mészárosné Olga
Facebook / Mészárosné Olga
A látnivaló az impresszionisták palettáit idézte.

Szentes közepén egy pompás katáng mezőre bukkantak. A virágos rét “felfedezője”, a Szegedi Dózsa György Általános Iskola pedagógusa nem először szerepel oldalunkon.

Mészárosné Olga néhány hete Szentestől karnyújtásnyira meseszép látnivalóra bukkant, a tanárnőt akkor a lila szarkaláb mező kápráztatta el. A lelkes természetvédő most egy másik vadvirágos mezőt kapott lencsevégre.

Facebook / Mészárosné Olga

A katángkóró virágaival telehintett részletre a város egyik félreeső részén bukkant, s ha már rátalált, megörökítette.

A hobbifotós jó pár éve foglalkozik természetvédelemmel és fotózással, több Facebook-csoport gazdájaként a méhlegelők haszna mellett a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az emberek figyelmét.

Szentesen a Liget és a Sportuszoda mellett, a Kalandpark tövében fotóztam. Ezt a területet ritkán nyírják, régóta figyelem, mert vadvirágok és beporzók zöme található itt. Persze ez azok számára érdekes, akik a tarra vágott gyep és tuja kombójából ki tudnak szabadulni….Szóval ez a rész hihetetlen felfedezések lehetőségét nyújtja szinte egész éven át.

-mesélte Mészárosné Olga a Sokszínű vidéknek.

A természetbarát azt is hozzátette, évről évre elvarázsolja, ahogy a különböző vadvirágok az évszakoknak és a hónapoknak megfelelően változnak.

Facebook / Mészárosné Olga

Érdemes megnézni. Sőt, estefelé is, amikor a katángok becsukják a szirmaikat és a milliónyi szár marad, már csak azokat látni. Ez is nagy élmény.

Az Olga által lefotózott katángkóró – más néven mezei katáng – (Cichorium intybus) az őszirózsafélék családjába tartozik.

A kék szirmú növény a parlagon hagyott területeken virágzik júniustól novemberig. A katángnak számos gyógyhatása ismert, segíti az epetermelést, vízhajtó hatású, emellett régóta alkalmazzák gyomorfekély kezelésére.

Kapcsolódó
A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig: különleges májusi vadvirágok a somogyi erdőkben
Májusban a természetjárók útjai mindenütt színpompás vadvirág-mezőket kereszteznek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik