Kertünk-Portánk

Így termeszthető a kertben a pótkávé

getty images
getty images
A cikória vitaminokban nem túl gazdag, azonban karotintartalma jelentős, megközelíti a sárgarépáét.

A tavasz utolsó harmadában már tele vannak a konyhakertek cseperedésben lévő alapzöldségekkel, aki termesztésre adta a fejét, javában ápolja a paprikát, paradicsomot, uborkát, salátaféléket. Ilyenkor el lehet gondolkodni azon, hogy a megszokott, gyakran nevelt zöldségek mellett kipróbálunk-e valamilyen különlegességet, extravagáns kerti terményt?

Igenlő válasz esetén remek alternatíva lehet a cikória!

A cikória valójában nem ismeretlen a veteményesekben, évtizedekkel ezelőtt sok helyen nevelték, mára azonban kikopott a köztudatból, és kimondottan ritka vendég az ágyásokban.

A cikória népszerűségét egykoron nagyban segítette, hogy többféle kávépótló italpor készült belőle, többek közt a még ma is kapható Maci kávé.

Ezek az italok gyerekek számára is fogyaszthatók voltak, mivel élénkítő hatásuk ellenére koffeint nem tartalmaztak, ízük pedig kellemes, kakaós jellegű volt. A cikória persze ennél többre hivatott, érdemes tehát közelebbről is megismerni.

A mezei katáng nemesített változata

A cikória egy gyökérzöldség, melyet májusban lehet vetni, a betakarítás ideje pedig majd ősszel jön el, tehát hosszú tenyészidejű növényről van szó. Érdekesség, hogy ez a zöldségféle valójában a gyomként közismert, nálunk is előforduló mezei katáng nemesített változata.

Fontos információ, hogy többféle fajtája van, aki kifejezetten pótkávé készítése miatt nevelné, annak csak a gyökércikória (Cichorium intybus var. sativum) lesz megfelelő.

A cikória vitaminokban nem túl gazdag, azonban karotintartalma jelentős, megközelíti a sárgarépáét. Ásványianyag-, és rosttartalma magas, így értékes táplálék-kiegészítő, kedvező hatással van a bélrendszerre, az emésztésre.

A különféle változatokkal kapcsolatban hasznos praktika, hogy minél halványabb a leendő termény színe, annál kevésbé lesz kesernyés az íze, érdemes ez alapján válogatni a vetőanyagok között.

Lehet sütni és rántani is

A cikória a konyhában változatosan használható fel, gyökere mellett levelei is hasznosíthatók. Lehet sütni, akár rántani is, készülhet belőle krémleves vagy rakott zöldség, lehet saláták alapanyaga, és számos vegetáriánus étel összetevőjeként is ismert.

wikimedia commons

Pótkávé készítéséhez a durvára vágott gyökérdarabokat pörkölni kell, majd őrlés után a hagyományos kávéhoz hasonlóan lehet belőle forró italt főzni.

Termesztésének kulisszatitkai

A cikória szerencsére tökéletesen megél a hazai klímán, így termesztése nem jelenthet problémát. A magok kiszórásának ideje május második fele, de a vetést akár június elejére is ki lehet tolni, ha például addigra ürül meg egy rész a veteményeskertben.

A cikória a napos, legfeljebb félárnyékos fekvést kedveli, talajigénye átlagos.

A termőközegnek lazának, porhanyósnak kell lennie, és kerülni kell a folyamatos nyirkosságot, különben a gyökér nem lesz egységes és vastag.

Előkészítő munkálatként vetés előtt egy mélyreható talajlazító ásást kell elvégezni, valamint a gyommentesítés sem maradjon el. A magokból hamarosan zsenge hajtások lesznek, ezeket védeni kell a gazféléktől, amik elvonják a magoncoktól a vizet és a tápanyagokat.

wikipedia
  • Mikor a növények félarasznyi magasak, 10-15 centiméterre kell egyelni a sorokat, a kiemelt köztes példányokat új sorokba lehet ültetni, ha van elég hely számukra. Szerencsére a cikória nem igazán vízigényes, szárazabb időszakokban is csak heti két alkalommal kell öntözni a veteményt.
  • A cikóriának kevés betegsége és kártevője van, leggyakrabban a levéltetvek megjelenésére lehet számítani, amik ellen főképpen biokertészeti módszerek javasolhatók, mint például az erjesztett csalánleves vagy zsurló főzetes permetezés.
  • A nyári aszályos időszakokban sűríteni kell majd az öntözéseket, és továbbra is gyommentesen kell tartani az ágyást, nagy valószínűséggel más teendő nem is akad majd. A betakarítás ideje ősszel jön el, mindenképpen még a fagyok beállta előtt kell felszedni a terményt, a mínuszok ugyanis sokat rontanak az élvezeti értékén.
  • Sokakat a levelek kesernyés íze riaszt el, azonban néhány órás sós, vagy ecetes vízben való áztatással ezt az aromát lehet tompítani, ezt a lépést nem szabad kihagyni, különben csalódást okozhat a házi cikória.

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Alapos felkészülést igényel a tavaszi gyeprenoválás
A fűmagon nem érdemes spórolni, egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal lehet kalkulálni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik