Kertünk-Portánk

Alapos felkészülést igényel a tavaszi gyeprenoválás

pixabay
pixabay
A fűmagon nem érdemes spórolni, egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal lehet kalkulálni.

A tél rendszerint nem hagyja nyom nélkül a gyepfelületeket, általában kisebb arányú foltosodás, kopás tapasztalható, rosszabb esetekben pedig akár az egész pázsit visszafordíthatatlanul károsodott. A másik gyakori eset, hogy újépítésű házról van szó, ilyenkor a tavaszi hetekben egy alapoktól indított, teljes gyepfelület képzés lesz a feladat.

Kapcsolódó
Magyar fiú nyírta Európa legszebb gyepét
A verseny rendkívül kreatív győztese Czakó Erik lett.

Akárhogy is, a kikeleti hetekben mindenképpen foglalkozni kell a pázsittal, ennek pedig megvannak a megszokott, követendő lépései!

A kárfelmérés, helyzetértékelés akár már a tél végén elvégezhető. Ekkor a háziak felmérhetik, hogy milyen károsodás érte a gyepet, mekkora felületen kell pótolni a zöld szőnyeget, és azt is el kell dönteni, hogy nem praktikusabb-e inkább az egész érintett területet újrafüvesíteni.

A tényleges munkálatokat a legtöbben a tavasz derekára időzítik, ennek több gyakorlati oka is van. Az első, hogy a fűmagok csírázásához fagymentes idő kell, ez kora tavasszal még nem garantálható, ráadásul az ásás, földmozgatás jóval nehezebb, ha a talaj fagyos, kemény. A másik, hogy a kültéri munkákhoz áprilisban már kedvező az idő, nem kell dideregni ásás, vetés közben, ez sem elhanyagolható szempont.

Az előkészítő fázisban egy talajlazító ásásra, alapos gyommentesítésre, szükség esetén vegyszeres talajfertőtlenítésre lesz szükség.

Ennek során meg lehet ejteni a tápanyagok kihelyezését, vagyis komposztot, érett marhatrágyát lehet forgatni a talajba. A közeg lazítása és gazdagítása után egyenes, sima felületet kell kialakítani, a hepehupás alap nem csak nem szép, de például gyepszőnyegezésnél légzsákot képeznek a mélyedések, és ilyenkor a gyökeret ereszteni nem képes fűszálak elhalnak, ez foltosodáshoz vezet.

Az egyengetéshez használhatunk hengert vagy akár lapvibrátort is, ezen eszközöket bérelni is lehet. A preparált felület elkészülte után két út áll a pázsitra vágyó kertészek előtt.

A gyepszőnyeg lefektetése a költségesebb eljárás, ráadásul alapos előkészületeket igényel, és házilag csak akkor ajánlható az elvégzése, ha a műveletben már van gyakorlata a gazdának.

A gyepszőnyegnek a vázolt talajmunkán kívül szegélyezésre is szüksége lesz, különben az oldalról meg nem támasztott részek hamar elszáradnak, megsárgulnak. A módszer nagy előnye, hogy szinte azonnal birtokba vehető, egységes, dekoratív, hibátlan gyepet biztosít.

Kapcsolódó
Itt a megoldás - Szépítsd meg egyszerűen a foltos gyepet
Ha van kutyád, akkor minden bizonnyal te is szembenézel ezzel a problémával.

A másik módszer természetesen a fűmagvetés, ami a legelterjedtebb, legnépszerűbb gyepesítési metódus. A vetés kevesebb előkészületet kíván, mint a gyepszőnyegezés – nem kell például szegélyeket kialakítani -, olcsóbb is annál, és akár kezdők is megpróbálkozhatnak vele. Ha nem lesz teljes a siker, utólag lehet korrigálni a hibákat felülvetéssel. A fűmag vetésnél a siker majdnem kizárólagos záloga a megfelelő vetőanyag kiválasztása.

Lényeges, hogy mindig a használat jellegének és a terület adottságainak megfelelő fűmag mixet válasszuk! Mérjük fel, hogy a bevetni kívánt terület mennyire árnyékos vagy napos, és gondoljuk végig, hogy a gyep aktívan használt, vagy éppen díszkerti jellegű lesz-e?

A fűmagon nem érdemes spórolni, az egyes vetőanyagok között jelentős minőségi különbségek lehetnek, így a leárazott áruházi fűmag nem biztos, hogy a legjobb választás.

Maga a vetés nem nagy ördöngösség, kezdő kertészkedők, újdonsült kerttulajdonosok is bátran megpróbálkozhatnak vele, de semmiképp sem csupán annyiból áll a művelet, hogy gyúródeszkára szórt lisztként szétterítjük a magokat.

A túl korai kiszórás eredménye elgazosodás lehet, ha pedig későn cselekszünk, akkor még nem lesz használható gyepfelületünk, mikor az idő már ideális lenne a kerti tartózkodásra, pihenésre. A legbiztosabb a talaj hőmérsékletének mérése, mikor ez az adat napokon keresztül nem kevesebb, mint 10 Celsius, a magvetés elkezdhető.

Egy négyzetméterre átlagosan 30-50 grammal lehet kalkulálni, ennek alapján egy egy kilós kiszerelésű zsák tartalma 15-20 négyzetméterre lesz elegendő. Érdemes azonban legalább 10%-ot rászámolni erre az esetleges felülvetések miatt.

Az egyenletes kiszórás után gereblyével dolgozzuk bele a talajba a magokat, és alaposan locsoljunk be, valamint a későbbiekben is, a magok kikeléséig tartsuk mindig nedvesen. Ezen idő alatt ne terheljük a veteményt, ne lépjünk rá, és a kutyát se engedjük közlekedni, játszani rajta.

Amennyiben minden rendben ment, pár héten belül birtokba vehető, szép gyepfelelület lesz a jutalmunk.

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben
Az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyepápolással, mint amennyire az megérdemelné.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik