Kertünk-Portánk

Használt kávékapszulákat hasznosítanak minőségi zöldségekhez

A zacc komposztkeverékbe történő újrafelhasználására csökkenti a pazarlást és a szén-dioxid-kibocsátást, valamint rendkívül költséghatékony.

A kávé hihetetlen népszerűségnek örvendő ital, a különböző típusú kávék közül sokan fogyasszák a kapszulásat. De azon gondolkodott-e már valaki, vajon mi történik a kiürülő kapszulákkal és a zaccal, miután megittuk a finom nedűt?Sajnos a világon már így is halmozódó szemétmennyiséget növelik tovább.

Mezőgazdasági hulladékból készül az új, lebomló csomagolás
Termékek csomagolására és élelmiszer tárolásra is felhasználható.

Ez ellen a probléma ellen próbál tenni a szingapúri Nespresso, akik szerződést kötöttek egy biofarmmal, a Sky Greens-sel: visszaveszik a használt kávékapszulákat. Az alumíniumot újrahasznosítják, a zaccot pedig a biofarm kapja, akik komposztként használják a termesztett növények alá, olvasható a cnalifestyle.channelnewsasia.com. oldalon.

Teszik mindezt önszántukból, hiszen rájöttek, hogy az emberek egyre környezettudatosabbak, és ha nem tesznek valamit, a tudatos vásárlók nem fogják az ő terméküket választani.

A Nespresso ,,One Pod At A Time – Egyszerre egy kapszula” fenntarthatósági kampánya, amely idén negyedik éve fut, a kávé szerelmeseit arra ösztönzi, hogy visszaküldjék a használt kapszulákat a kapszula készítőinek bármelyik üzletébe, vagy adják át őket a futárnak, amikor az új online rendelést hozza.

Az alumínium kapszulákat ezután különválasztják a zacctól, a kapszulák újrahasznosításra, gyakran más termékekbe kerülnek, míg a zacc a biogazdaságba, ahol növényi hulladékokkal és trágyával keverik, hogy műtrágyát és szerves komposztot készítsenek belőlük. Jelenleg háromféle zöldséget termesztenek őrölt kávé komposzttal.

Minden nap körülbelül 500 kg zöldséget gyűjtenek be, amelyet a FairPrice Finest üzletekben értékesítenek.

A komposztban lévő Nespresso kávéalapok természetes kártevő-visszaszorító hatásúak, és segítenek csökkenteni a vízhasználatot is a gazdaságban.

A Sky Greens tízszer annyi zöldséget termel, mint a hagyományos gazdálkodás, legfeljebb 9 m magas lépcsős tornyokat használva, ahol az ázsiai zöldségek sorai vannak. A növényvédő szerek elkerülése érdekében a Sky Greens 2017-ben kezdett mini-zöldséget termeszteni.

Jack Ng, a Sky Greens vezérigazgatója kijelentette, hogy a gazdaság izgatottan folytatja innovatív megoldásait.

Ez a partnerség a Nespresso-val a zacc komposztkeverékbe történő újrafelhasználására nemcsak azt biztosítja, hogy csökken a pazarlás és a szén-dioxid-kibocsátás, de rendkívül költséghatékony is

– mondta Jack Ng.

A szingapúri Nespresso szerint a Nespresso újrahasznosítási aránya világszerte körülbelül 27,7 százalék, és ehhez a szingapúri részleg is jelentősen hozzájárul.

Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködünk a Sky Greens-szel. Együtt dolgozva újrahasznosítjuk a zaccot komposztként, amiből új élet jön létre, és ez arra ösztönzi a szingapúri fogyasztókat, hogy ők is újrahasznosítsanak és felismerjék, hogy az utolsó csepp kávé után a kapszulának még van tovább útja, és az nem a szemetes

– mondta Han May, a Nespresso Szingapúr vezetője.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Csillagos ötöst érdemel környezettudatosságból a debreceni Cekker
Öröm ide betérni, és jót is teszünk vele.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik