Életmód

2032-re nem lesz szemét a tüneményes dán szigeten

A sziget lakói azt a célt tűzték ki maguknak, hogy 2032-re minden szemetet újrahasznosítanak vagy megjavítanak.

Bornholm egy mindössze 588 négyzetkilométeres kis dán sziget a Balti-tenger déli részén, ahol 40 ezer ember él és évente mintegy 600 ezer látogatót fogad.

Ismert a kerek templomairól, sziklás tengerpartjáról és arról, hogy mindig süt a nap. A sziget lakói most azt remélik, hamarosan arról is híresek lesznek, hogy náluk nincsen szemét – írja az MNN.

Bornholm – Kerek templom Fotó: Pixabay.com

Bornholm egyetlen hulladékégető üzeme rossz állapotban van, így a szigeten úgy döntöttek, az égető cseréje helyett egy másik tervet valósítanak meg.

2032-re nem lesz több hulladék a szigeten. Hisszük, hogy minden eldobott holmi olyan erőforrás, amely az egész közösség javára újrahasznosítható

– jelentette be a sziget hulladékkezelő cége.

A kormány még nem tud minden részletet arról, hogy a terv hogyan fog működni, de a tisztviselők az alapelveket már megfogalmazták.

Bornholm – Szélmalom Fotó: Pixabay.com

Az egyik ilyen szabály az lesz, hogy a polgárok a hulladékot könnyen újrahasznosítható tárgyakra, például fémre, műanyagra, üvegre, papírra és kartonra válogatják, ezekből pedig az újrafeldolgozó rendszerben új elemeket, például halászhálókat, szigetelőanyagokat és más műanyag eszközöket gyártanak majdA szerves hulladékokat, valamint a kert- és parkhulladékokat energiává alakítják át, és az energia-hasznosításból származó, tápanyagban gazdag maradékot a sziget mezőin, kertjeiben és parkjaiban műtrágyaként fogják használni.

Fotó: Pixabay.com

A sziget a lakosait arra ösztönzi, hogy használják ki az újrahasznosítás lehetőségét, éss vásároljanak olyan termékeket, amelyek ,,szemétből” készültek. A szigeten igyekeznek a bútoroktól a gyermekruházatig mindent újrahasznosítani, a helyi vállalkozások pedig javítanak is: kerékpároktól a konyhai eszközökig egy sor dolgot lehet vinni szervizbe, ahol helyrehozzák azokat.

Az általános iskolai tanulóknak is igyekeznek gyakorlati tapasztalatokat mutatni a szigeten, megtanítják, milyen módszerekkel lehet hasznosítani a hulladékot, hogy az pozitív hatással legyen a természetre.

Nem ez a sziget az első, akik ilyesmivel próbálkoznak. Programjuk a Bright Green-szigetének 2035-re tervezett, széndioxid-semleges tervét követi .

Fontos volt számunkra, hogy előrelépjünk ebben az ágazatban is. Az első lépéseket megtenni nem volt nehéz, a munka java azonban még csak most következik

– mondja Anne Thomas, Bornholm polgármester-helyettese.

„A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni” - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat
A fiatalember az életét tette fel az óceánok megmentésére, és most hatalmas lépést tett.

Kiemelt kép: iStock

Olvasói sztorik