Kertünk-Portánk

Lélegzetelállító fotósorozatot lőtt egy pomázi nyugdíjas

Czímer Mihály
Czímer Mihály
Lebilincselő felvételeken a nagy átváltozás.

Czímer Mihály egy Facebook-csoportban látványos fotómontázst posztolt.

A Pomázon élő nyugdíjas természetbarát felvételein egy fecskefarkú lepke átalakulását követhetjük nyomon. Megkeresésünkre az állatbarát elmondta, a kertjében néhány éve az ánizskaporon kapaszkodó kis hernyókra lett figyelmes. Az ánizskapor a fecskefarkú pillangók hernyójának kedvenc tápnövénye.

Akkor sajnos rövid idő alatt csak kettő maradt az ötből, hármat a madarak – rigók és verebek – elfogyasztottak. Ekkor kezdtem mentési akcióba – védett helyen, a szuterén félárnyékos ablakába egy 5 literes üvegbe tettem őket, ahol hamar “befészkeltek”. Naponta többször friss ánizskaprot ettek bábozódásukig

– mesélte Czímer Mihály a Sokszínű vidéknek.

Czímer úr szerint azután már nem volt más teendő, csak figyelemmel kisérni a csodát, amikor a szépen fejlett hernyóból egy csodálatos pillangó bújik ki a bábból.

Galéria

Az állatbarátot egyébként különös kapcsolat fűzi szeretett pillangóihoz.

Ezután van még egy utolsó közös óránk, amig a szárnyaik megszáradnak, és röpképesen elindulhatnak rövid, de csodálatos útjukra. Mint a nevelt gyermekeimtől, úgy búcsúzom ilyenkor tőlük.

Czímer Mihály mindenkit óva int attól, hogy puszta kézzel bármilyen hernyót vagy pillangót megfogjon. A természetfotós azt tanácsolja inkább hagyjuk, hogy a rovarok rásétáljanak akár virágra, vagy akár az ujjunk hegyére.

A 2022-ben lezajlott lakossági internetes szavazást hazánk egyik legszebb nappali lepkéje, a fecskefarkú pillangó nyerte, így lett 2023-ban az év lepkéje.

A fecskefarkú pillangó világszerte széles körben elterjedt faj, megtalálható Észak-Amerikában, Európában, Ázsiában, valamint Észak-Afrika egy részén. Hazánkban országszerte elterjedt, három nemzedéke áprilistól repül egészen szeptemberig. A Vörös Könyvben jegyzett védett faj természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

A cikk fotóit Czímer Mihály készítette.

Kapcsolódó
Hobbija a lepketartás, pillangók repkednek a növényorvos otthonában
Szépek, színesek, változatosak, könnyedén repkednek a kertben virágról virágra. Mi lenne, ha a testközelből is megcsodálhatnánk őket? Ehhez lepkéket kell nevelnünk otthon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik