Virágzó vidékünk

Lepkemegfigyelési versenyt hirdet a madártani egyesület

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A 2023-as Év lepkéjének megfigyelése információkat nyújthat a védelme érdekében.

Adatgyűjtési versenyt hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya a 2023-as Év lepkéje, a fecskefarkú pillangó kapcsán. Az első 5 legtöbb megfigyelést összegyűjtő versenyző értékes díjazásban részesül – közölték a honlapjukon.

A 2023-as Év lepkéje, a fecskefarkú pillangó (Papilio machaon) egyedszáma egyes területeken igencsak megfogyatkozott. Ez köszönhető az utóbbi évek kései hideg vagy akár fagyos napjainak és az intenzív vegyszerhasználatnak.

A verseny célja, hogy felhívják a figyelmet az ezt a lepkefajt, illetve általánosan a lepkéket érintő természetvédelmi problémákra és ritkulásuk okaira. Emellett a megfigyelésekből származó adatok információt adnak, melyeket felhasználva meg lehet tenni a megfelelő lépéseket a védelmük érdekében.

A játékra fecskefarkú pillangókról bármely életszakaszából készült fotókkal – és a hozzájuk kapcsolódó adatokkal – lehet jelentkezni: pete, hernyó, báb, kifejlett lepke is szerepelhet. A díjazás a találatok száma alapján történik. Mivel a fecskefarkú pillangó védett, így befogott, nevelt és manipulált állatokról végzett megfigyelések nem elfogadhatók. A játék a 2023-ban gyűjtött megfigyelésekre vonatkozik. Régebbi megfigyelésekkel NEM lehet versenyezni. A feltöltési időszak 2023. április 3-tól 2023. november 30-ig tart.

Kapcsolódó
Hobbija a lepketartás, pillangók repkednek a növényorvos otthonában
Szépek, színesek, változatosak, könnyedén repkednek a kertben virágról virágra. Mi lenne, ha a testközelből is megcsodálhatnánk őket? Ehhez lepkéket kell nevelnünk otthon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik