Kertünk-Portánk

Így szabadulhatunk meg egyszerűen a kerti tuskótól

Pixabay
Pixabay
Többet ésszel, mint erővel.

Kevés fáradtsággal eltüntethetjük kertünkből a nem kívánatos a tuskókat – írta a Kirsche.

Egy-egy méretes törzs eltávolítása a fa kivágása után nem könnyű feladat, különösen, ha a növény több évtizedet is megélt. Ám drága szerszámok és különösebb szakértelem nélkül is sikeresen megszabadulhatunk a vaskos tuskóktól.

A fa kivágása után visszamaradó tuskók zavaróan hatnak a kertben, és a mélyen beágyazódott gyökerek komoly erőpróba elé állíthatják még a gyakorlott kertészeket is. Sokan professzionális berendezéseket vesznek igénybe, amelyek drágán bérelhetők, igaz, cserébe hatékonyan eltávolítjuk segítségükkel a tuskót.

Vannak olcsó, mégis hatékony módszerek, melyeket kiválóan alkalmazhatunk a portánkon.

Gyújtsuk meg a törzset!

Ha a tuskó vaskos, nem érdemes túlbecsülni az erőnket, célszerűbb az elégetéssel megpróbálkozni. Legegyszerűbb mély lyukakat fúrni a felületébe, majd paraffint vagy fűtőolajat önteni a résekbe. Fontos, hogy elég ideig hagyjuk állni a törzset ebben az állapotában. Legalább egy hét szükséges, hogy a törzsbe juttatott szerek beszívódjanak a fába.

A szükséges idő leteltével ejtsünk minden lyukba egy-egy meggyújtott gyufát, és pusztítsuk el a tuskót belülről. A tuskók elégetése több napot vesz igénybe, de a művelet végére lényegében hamuhalmokká válnak. Az elégetett csonkot minden esetben rögzítsük, hogy az állatok és a gyerekek ne férhessenek hozzá.

Pixabay

A tuskó eltávolítása természetes módszerrel

Akinek fenntartásai vannak a paraffinos-égetésées módszerrel, az élő micéliumot hazsnálhat a tuskók lebontásához. A speciális gomba a kertészeti áruházakban megvásárolható. A természetben ez a gomba csak a korhadt faágakon található meg, és élőhelyén nem károsít más növényeket. A természetes módszer roppant egyszerű, törjük össze a micéliumot, majd oldjuk fel 5 liter vízben, és alaposan keverjük össze az elegyet. Majd lyukakat fúrunk a fatörzsbe, és vízzel locsoljuk, hogy nedvesen tartsa.

Az elkészített micéliumszuszpenziót a törzsön lévő lyukakba öntjük, és eloszlatjuk a fa felületén. Végül a tuskót lyukacsos fóliába tekerjük, és megszórjuk levelekkel. Az ilyen módszerrel “kezelt” tuskónak örülbelül hat hónapra van szüksége ahhoz, hogy elrothadjon. Természetesen hosszabb időt is igénybe vehet a folyamat, ha a tuskó nagyon nagyra nőtt.

Kémiai úton lebomlik a tuskó

A nitrogéntrágyák jól működnek a törzs lebomlásához, hatékonyan alkalmazhatjuk ezeket a szereket. A nitrogéntrágyát öntsük a törzsbe fúrt lyukakba, majd fedjük be földdel és várjunk.

Kapcsolódó
Farönkök és tuskók a kertben: természetes hatás, nyugtató hangulat
A természetesség kedvelői imádni fogják ezeket az ötleteket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik