Kertünk-Portánk

Drága mulatság lehet, ha fát vág ki a kertjében

Getty Images
Getty Images

Bár tradicionálisan a hazai viharszezon május 1-től augusztus 31-ig tart, azért nem árt korábban elkezdeni a felkészülést. A legnagyobb Magyarországra lecsapó szélviharok közepette ugyanis kifejezetten nagy veszélyt jelentenek a családi házak kertjeiben lévő, sokszor elhanyagolt, beteg és ennek következtében veszélyessé váló fák.

A Pénzcentrum összeállítása szerint a fakivágási megrendelések közel fele abból az indokból születik, hogy a fák tulajdonosai vélnek attól, hogy öreg, ám rendkívül magas fáik a következő nagy viharnál kidőlt és esetleg kárt tesz a lakóépületben vagy ami még rosszabb, megsebesíti az ott lakókat.

Egy fa kivágásának árát alapvetően két tényező határozza meg. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület.

Mint írják, az elmúlt évekhez hasonlóan is, egy nem túl magas, vékony törzzsel rendelkező fa kivágása biztosan kijön pár ezer forintból, a nagyobbak viszont már a 40-60 ezer forintot is elérhetik. Az igazán nagyok pedig könnyen 100 ezer forint fölé is ugorhatnak.

A cikkben felhívják rá a figyelmet: a lakott területen belüli fakivágás komoly dolog, csak rendkívül jól felkészült szakember végezhet legálisan ilyen tevékenységet Magyarországon. Először is, az illetőnek rendelkeznie kell fakitermelői bizonyítvánnyal, és a fakitermelésben eltöltött munkaidővel, ezután meg kell szerezni a lakott területi fakitermelői engedélyt, valamint az ipari alpinista végzettséget.

Ezek nélkül a bizonyítványok nélkül senkit se fogadjunk fel fát kivágni a kertünkből, telkünkről, mert annak komoly baj lehet a vége.

Kapcsolódó
Banánt és citromot szeretnél a kertedben? Nem lehetetlen!
A vadcitrom és az indián banán azon túl, hogy gyönyörűek, még termést is hoznak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik