Kertünk-Portánk

Ha természetbarát kerted van Vácon vagy környékén, akkor ez a felhívás neked szól

Május végéig lehet jelentkezni a Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület pályázatára.

A Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület tagjainak régi vágya, hogy a világ felismerje – rend az, ami a bolygatatlan természetben megtalálható. Minden, amit mi rendnek vélünk, beavatkozás a természet rendjébe. Túlságosan átalakított, beszabályozott világunkban magunk is tehetünk azért, hogy a természettel harmóniában élhessünk és pont a saját kertünkben. Sokunknak már van természetbarát kertje, sokan talán épp most kapnak kedvet az átalakításhoz – ami hosszú távon kevesebb munkát, több élőlényt, jobb klímát, jobb közérzetet és nagyobb harmóniát biztosít életünkben.

Az egyesület célja, hogy díjazzák azokat, akik már jó úton járnak és felhívásuk feltételeiből sokat vagy akár mindet megvalósították kertjükben, továbbá azokat, akik a jelentkezési határidőig még nekibuzdulnak és legalább a kötelezően teljesítendő pontokat megszerzik. Akik megfelelnek a feltételeknek – a kötelező pontokat mindenképp teljesítik – azokat ajándékcsomaggal és emléktáblával jutalmazzák. Az emléktábla kerítésre ill. falra szerelhető lesz, hogy ország-világ lássa, milyen büszkék vagyunk arra, hogy segítjük kertünkben az élővilág fennmaradását.

A szervezők remélik, hogy a jó példa ragadós lesz és előbb-utóbb országszerte kerttulajdonosok ezrei tehetik ki kerítésükre a „Természetbarát kert” táblát.

Határidő

A jelentkezési lapot 2024.05.31-ig lehet kitölteni.  Vác, Sződ, Sződliget, Katalinpuszta, Magyarkút, Csörög, Vácduka, Váchartyán, Rád, Kosd, Szendehely, Berkenye, Nógrád, Verőce, Kismaros területén levő kerttel lehet nevezni. Az ünnepélyes díjátadóra a 3. Váci Zöldfesztiválon kerül sor, 2024. szeptember 15-én.

Kötelezően teljesítendő feltételek

Legyen a kertben legalább 1 őshonos lombhullató fa; legalább 1 őshonos bokor; madárodú és madáritató; magasra hagyott rész a gyepben, amit mozaikosan (szakaszosan) nyírnak, azaz mindig legyen meghagyott terület a beporzóknak; minimum 8 féle beporzóbarát virág, köztük évelők is; rendetlen sarok” – pl. rőzse, ágkupac, fatuskó, kövek: sünöknek, gyíkoknak; komposztáló.

Ajánlott feltételek, melyek teljesítése nem kötelező, de hasznos egy élővilágbarát kertben

Esővízgyűjtő vagy esőkert – lényeg, hogy bennmaradjon a kertben az értékes esővíz; rovarhotel; szerves trágya, komposzt, növényi ázalék, egyéb természetes anyag használata műtrágya helyett; mulcsolás/takarás; természetes növényvédő, illetve biogazdálkodásban megengedett szerek használata a hagyományos, erősen szennyező növényvédő szerek helyett.

A Bagolybükk Egyesület facebook oldalán és blogján tudástárral segít a felmerülő kérdések megválaszolásában. Az őshonos fák listája, fontosabb őshonos erdei cserjefajok a Duna-Tisza közén, a tájegységre jellemzőbb egyéb növényfajok listája onnan mind letölthető.

A program együttműködő partnere a váci Tragor Ignác Múzeum, melynek több kertjét is segítettek természetbaráttá alakítani az egyesület tagjai.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik