Kertünk-Portánk

A komposztálás az újrahasznosítás legősibb formája

pixabay
pixabay
A komposztálható hulladék közel 30 százalékát teszi ki a megtermelt „szemetünknek”, így komoly lépést jelenthet az újrahasznosítása a hulladékcsökkentésben.

A szerves hulladék minőségi átalakulása komposztálás révén jól példázza azt a tökéletes rendszert, ahogyan az egészséges ökoszisztéma működik. A természet csodás körforgásában mindennek megvan a maga helye és szerepe: az állati és a növényi eredetű hulladék idővel lebomlik, átalakul, visszakerül az anyaföldbe táplálékot nyújtva új életek sarjadásához, írta a Greendex.

De mi is tulajdonképpen a komposztálás?

A komposztálás olyan biológiai folyamat, amelynek során a szerves (növényi) hulladék oxigén jelenlétében, mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények jótékony közreműködésével lebomlik, és tápanyagdús komposzttá alakul. Az így nyert komposzt egy univerzális szerves trágya, amely javítja termőtalajunk minőségét, növényeink kondícióját.

A folyamat során a szabad szemmel látható növényi részek szinte teljesen eltűnnek a komposzthalomban, és végeredményként egy ránézésre földszerű anyag keletkezik. A megfelelően kezelt, érett komposzt olyan humuszban gazdag „virágföld”, amely tulajdonképpen mindent tartalmaz, amire növényeinknek szüksége lehet.

pixabay

A hulladék-újrahasznosítás legősibb formája

Nem meglepő, hogy a komposztálás csodáját már évezredekkel ezelőtt felfedezték őseink. A mezopotámiai városokban már kőből készített komposztgödröket használtak a hulladék begyűjtésére, az előállított komposztot pedig tudatosan használták a termőtalaj javítására.

Nem minden hulladék szemét, a zöldhulladék pedig kimondottan értékes

Bár szokás egymás szinonimájaként használni őket, a szemét és a hulladék jelentése eltérő. A szemét az út végét jelenti, azaz olyan haszontalanná vált anyagot vagy tárgyat, amely végleg kiesik a körforgásból. Ezzel szemben a hulladék újrahasznosítható, tehát érték. A házi komposztálás tulajdonképpen a szerves hulladék helyben történő újraértékesítése, így a kör zárásának legrövidebb útja.

Azt tudtad, hogy a szemeted nem a tied, de a zöldhulladékod igen

Valóban, a törvényi szabályozás értelmében a saját szemetünk felett nem rendelkezhetünk szabadon: lakott területen kötelesek vagyunk igénybe venni a hulladékszállítási szolgáltatást, és az előfizetési díj ellenében a szemetet elszállíttatni.

A zöldhulladék esetében már más a helyzet: a külön gyűjtött kerti hulladék elszállíttatása valójában lehetőség. Ezt a legtöbb településen bizonyos mennyiségi keretek között megoldják, ám a kertes házban élők igényeit ez nem feltétlenül fedezi. Az idei év újdonsága, hogy elindult külön a biohulladék gyűjtése is Magyarországon.

Dönts felelősen, komposztálj

A zöldhulladék tehát az egyetlen hulladéktípus, amely felett önállóan rendelkezhetünk. Sőt, a biohulladék hasznosításáról szóló kormányrendelet szerint a házi és a közösségi komposztálás előnyt élvez minden más hasznosítási formával szemben.

A komposztálható hulladék közel 30 százalékát teszi ki a megtermelt „szemetünknek”, tehát komoly lépést jelenthet az újrahasznosítása a hulladékcsökkentésben.

Felelős döntés ezért élni állampolgári jogunkkal, és magunk rendelkezni saját zöldhulladékunk felett. Ráadásul ez az egyik legzöldebb dolog, amit a bolygónkért tehetünk, sőt magunk is profitálhatunk belőle.

pixabay

A kertedben könnyűszerrel létesíthetsz magadnak kültéri komposztálót, és az így nyert komposzttal gazdagíthatod a talajt.

Kisebb mennyiségű konyhai hulladékot akár lakásban vagy irodában is komposztálhatunk. A végterméket pedig hasznosíthatod a szobanövények, balkonnövények gondozásában.

Kapcsolódó
Veszélyt jelentenek a beteg növények a komposztra
Körültekintően kell eljárni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik