Kertünk-Portánk

Komposztálható a diófa levele?

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Fontos az időtényező.

A diófalevelek hullásakor gyakran felmerül a kérdés, hogy komposztálhatók-e. Röviden: igen, de nem mindegy, hogy hogyan.

Hosszabban: A diófa olyan anyagokat termel, amelyek gátolják más növények fejlődését, ezt allelopátiának nevezzük. Emiatt nem nagyon maradnak meg más növények a diófa körül. Ezek az anyagok nem csak az élő növényből szabadulnak fel, hanem az elhalt részekből is – írja a Hobbikert.

A komposztálás során felmerül a kérdés, hogy a komposzttal a földbe jutva más növények növekedésére is káros lehet?

Ezzel kapcsolatban számos kísérletet végeztek. Négyhavi komposztálás után a dió kedvezőtlen hatása akkor mutatkozott, ha nagyobb mennyiség került belőle a komposztba, kisebb mennyiségnél nem. Elviekben a négyhónapos komposzt felhasználható lehetne, de bomlottsági állapota még kevésbé alkalmas az egyenletes kijuttatásra. Kilenc hónap komposztálásnál már mennyiségtől függetlenül nem okozott negatív hatást, tehát ekkor már nyugodtan felhasználható a diófaleveleket tartalmazó komposzt is.  Tehát a diólombot nyugodtan rakjuk a komposztba vagy akár önmagában is komposztálhatjuk anélkül, hogy kilenc hónap után a kész komposzt negatív hatással lenne a növényekre.

Kapcsolódó
Gyuri bácsi szerint igazi gyógyító kincs a diófalevél teája
A diólevél teáját és sűrűbb főzetét régen külsőleg és belsőleg is használták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik