Kertünk-Portánk

Veszélyt jelentenek a beteg növények a komposztra

Unsplash
Unsplash
Körültekintően kell eljárni.

A kertészkedés során előfordulhat, hogy a növényeinket megtámadja valamilyen betegség. Ilyen esetekben felmerül a kérdés: vajon a beteg növényeket bedobhatjuk-e a komposztba?

A komposztálás előnyei

A komposztálás során a zöldhulladék, például növényi maradékok és konyhai hulladék lebomlik és tápanyagokban gazdag, természetes trágyát hoz létre, melyet a kertünkben használhatunk fel. Ezáltal elősegíti a talaj minőségének javulását és a növények egészséges növekedését.

Mehet-e a beteg növény a komposztba?

A beteg növények vagy azon részei, amelyek fertőzéseket vagy kártevőket hordozhatnak, komoly veszélyt jelenthetnek a komposztálási folyamatra és a kész komposzt minőségére. Ha fertőzött vagy beteg növényeket dobunk a komposztba, a kórokozók vagy kártevők túlélhetnek, sőt, el is szaporodhatnak a komposztáló anyagban. Amikor ezt a komposztot a kertbe más növényekhez visszük, a kórokozók, kártevők továbbterjedhetnek, súlyos károkat okozva az egészséges növényeknek.

Így maradhat egészséges a komposztunk

Amikor betegségek vagy kártékony állatok jeleit észleljük a növényeken, érdemes kiválogatni és eltávolítani őket a komposztkupacból. Fontos a komposztba kerülő anyagok gondos vizsgálata.

A megfelelően meleg hőmérséklet elérése a komposztban segíthet a kórokozók és kártevők elpusztításában.

Az egészséges növényi részek és egyéb komposztálható anyagok rétegezése, valamint a komposzt rendszeres keverése elősegíti a megfelelő lebomlást és a hőmérséklet emelkedését.

Ha nagyon súlyos fertőzésről van szó, inkább semmisítsük meg a beteg növényeket, például égessük el vagy dobjuk ki a háztartási hulladékba.

A beteg növények komposztba dobásának kérdése nem egyértelmű. A komposztálás alapelvei közé tartozik a környezetvédelem és az erőforrások hasznosítása, ugyanakkor a fertőzések és a kártevők terjedése miatt óvatosságra van szükség. Mindig érdemes körültekintően eljárni, ha bizonytalanok vagyunk, milyen fertőzésről vagy kártevőről van szó, inkább kérjük ki szakember tanácsát. A megfelelő intézkedésekkel és gondoskodással a komposztálás továbbra is hatékony és fenntartható módja lehet a növényi hulladékok kezelésének.

Kapcsolódó
Futárok viszik el a komposztot a szegedi panelekből
A Megálló Közösségi Ház Facebook oldalán lehet felvenni a futárokkal a kapcsolatot, akik csütörtökön és pénteken mennek el a komposztért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik