Kertünk-Portánk

Ezekre figyeljünk a növények vásárlásánál

freepik.com
freepik.com
Ha kártevőktől, gyökérrothadástól mentes egészséges növényt választunk,  nagy eséllyel életben marad az elültetés után.

Itt a kertészkedés szezonja, ilyenkor sokan mennek kertészetbe, kertészeti nagyáruházba, piacra, hogy palántákat, dísznövényeket vásároljanak a kertjükbe. Olykor azonban a hazavitt növény nem marad meg, kiültetés után nem sokkal elpusztul.

Néhány dolgot megtehetünk annak érdekében, hogy a növények biztosan megmaradjanak, és a legelső feladatot már vásárláskor elvégezhetjük ennek érdekében. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik növényt vásároljuk meg és visszük haza, írja a marthastewart.com.

Bár az áruházi növények a felszínen egészségesnek és dúsnak tűnhetnek, ha egy kicsit mélyebbre nézünk, lehetnek mögöttes problémák. Érdemes a legerősebb, legegészségesebb növényeket kiválasztani, hogy a kertünk ékei lehessenek.

Mire érdemes odafigyelni?

freepik.com

Beszerzési hely

Mielőtt kiválasztanánk a növény beszerzési helyét, érdemes feltérképezni a lehetőségeket. Az online vélemények és más fogyasztók tapasztalatainak átnézése hasznos taktika lehet, de előfordulhat, hogy egyes helyi kertészetek nem rendelkeznek erőteljes online jelenléttel. Érdemes megkérdezni barátokat, családtagokat, ismerősöket és más növénybarátokat is, hogy hol vásárolnak. Az első kézből szerzett tapasztalataik megbízhatóbbak lehetnek, mint az online vélemények.

Amikor felkeressük a kertészeti központokat, érdemes megfigyelni, hogy a növények helyesen vannak-e felcímkézve, és jól gondozottak-e. Ha sok egészségtelen lombot vagy szervezetlenséget látunk, érdemes máshol próbálkozni.

Ellenőrizzük, egészségesek-e a levelek

A növény egészségének egyik legnyilvánvalóbb mutatója a levél. A leveleknek robusztusnak kell lenniük, és a fajnak megfelelő színt kell mutatniuk. Egy egészséges növénynek régebbi lombozata és fiatal, új lombozata van – az új növekedésnek egészségesnek és erőteljesnek kell lennie. A levelek bármilyen elszíneződése vagy foltosodása tápanyaghiányra vagy betegségre utalhat, míg a túlzott sárgulás a növény stresszes állapotának jele lehet.

freepik.com

Vizsgáljuk meg a szárat

A szár arra világít rá, milyen erős a növény egészsége. Győződjünk meg arról, hogy egyenes, jól elágazó legyen. Egészségtelen száron sebek vagy lágy foltok lehetnek. Kerüljük el azokat a fás szárú növényeket, amik szárán repedések vagy sebek vannak.

 Ellenőrizzük a növény teltségét

Nem árt, ha vásárlás előtt tájékozódunk a megvenni kívánt növény tipikus formájáról. Ha egy érett, jól elágazó fás szárú növénynek nagyon vékony lombozata van a tenyészidőszakban, az a már kialakult stressz jele lehet. Érdemes elkerülni a vékony fás szárú növények vásárlását.

freepik.com

Vizsgáljuk meg, nincs-e kártevő a növényen

A növények kártevő-ellenőrzése kulcsfontosságú, mivel a rovarok könnyen átterjedhetnek növényről növényre. Ha nem látunk rovarokat, ellenőrizzük a betegségek jeleit is, amelyeket kártevők okozhatnak. Keressük a satnyaság, a levélfoltosság, a ragadós levelek jeleit, ezek utalnak betegségekre.

 Ellenőrizzük a gyökereket

A gyökérzet az, ahol a növény vizet és tápanyagokat vesz fel, ezért fontos, hogy jó állapotban legyen. A gyökerek ellenőrzéséhez óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből (ha van rá lehetőség), és keressünk fehér gyökereket, amik egyenletesek a talajban, és elérik az edény alját és oldalát. A sötét, üreges vagy pépes gyökerek nem egészségesek. Ha csak néhány egészséges gyökeret látunk (vagy egyet sem), a növény nem áll készen arra, hogy kikerüljön a kertbe.

Kapcsolódó
Palántaültetési kisokos a talajtól a tápoldatozásig
Adjuk meg növényeinknek a legjobb feltételeket, hogy biztos sikert könyvelhessünk el!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik