Kertünk-Portánk

Palántaültetési kisokos a talajtól a tápoldatozásig

Pixabay
Pixabay
Akár mi neveljük, akár vesszük a palántákat, ha nem vagyunk (még) elég gyakorlottak, elbizonytalanodhatunk, hogy biztosan jól csináljuk-e a kiültetést, lesz-e esélyük a növényeinknek a megmaradásra, növekedésre.

Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos adott gyakorlati tanácsokat a palántázással kapcsolatban az Agrofórumon.

Egyik legfontosabb feltétel, hogy a palánta jól fejlett legyen, azaz sötétzöld levelű, nem megnyúlt, vaskos szárú, dús gyökérzetű növényeket ültessünk.

Kiültetés előtt néhány napig a palántákat szoktassuk a környezeti hatásokhoz, napfényhez, hőmérséklethez.

Megfelelő talajelőkészítés nélkül nem számíthatunk sikerre, ide tartozik az ősszel felásott, trágyázott, gyommentesen tartott terület, melybe olyan mélyen kell elültetni a növényt, amilyen mélyen palántaként is állt a földben. Ezután alapos beöntözés következik.

A kiültetés idejekor a talajhőmérséklet 10 °C felett ideális, ellenkező esetben megfázhat a növény, később, gyengébben kezdi meg fejlődését. A túl kései kiültetés is káros, ekkor a palánták elöregedhetnek, felnyúlhatnak, satnyulhatnak.

Természetesen, a növény cseperedése közben is gondoskodni kell az ellátásáról, csapadékmentes időszakban az öntözésről, tápoldatozásról, kapálásról, gyomirtásról.

Megfelelő gondozás mellett nemsokára saját zöldségeinket eheti az egész család.

Kapcsolódó
Belecsaptak az óvodások a lecsóba
Sikeresen zárult a palántaprogram a legkisebb kertészek bevonásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik