Virágzó vidékünk

Védett növényritkaságot találtak a Csanádi pusztákon

Szász Bence/kmnpi
Szász Bence/kmnpi
Két, egymáshoz közeli foltban is előkerült a növény.

A henye kunkor a nyílt iszapfelszínek növénye. A talajon elfekvő szárú, alig 5-20 centiméteres növény július közepén bontja ki apró, fehér színű virágait. A Körös-Maros Nemzeti Park több részterületén megtalálható, ám a Nagy-Zsombékon eddig nem voltak ismert állományai, írja a kmnp.hu.

Kapcsolódó
30 éve nem volt ilyen katasztrofális a fekete gólyák költése Baranyában
A Nyírség-Szatmár-Bereg Tájegységben ugyanakkor 10 év alatt most volt a legtöbb fióka.

A növény a nevét az úgynevezett forgó vagy más néven kunkor virágzatáról kapta, a henye kifejezés pedig a földön „fekvő” tulajdonságára utal.

A Csanádi puszták középső pusztarészének, a Montág-pusztának a nyugati oldalán található mocsár területén két, egymáshoz közeli foltban is előkerült az említett növény. Mindkét helyszínen több százas egyedszámban. A megjelenését indokolhatja a kedvező élőhely, ami akkor alakulhatott ki, amikor tavasszal sokáig volt nyílt vízborítás a területen, ami csak lassan apadt le.

Szász Bence/kmnpi

Hazánkban a növény szórványos előfordulású, leginkább a Tiszántúlról ismert. Jelentős állományai élnek a Hortobágyon, míg a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó és Kígyósi-puszta részterületeiről vannak közelmúltbeli adatok.

Szász Bence/kmnpi
Kapcsolódó
25 méter magas kilátó épült egy 125 éves gőzmalom kéménye köré az alföldi pusztaságban
Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik