Virágzó vidékünk

25 méter magas kilátó épült egy 125 éves gőzmalom kéménye köré az alföldi pusztaságban

Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.

A napokban avatták fel Nagyéren azt a 25 méter magas kilátót, amelyről beláthatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületét, sőt tiszta időben akár a Világosi-hegyeket is felfedezhetjük a távolban – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Megnyitott a spirál alakú lombkorona-sétány
Április elejétől már látogatható a látványosság.

Külön érdekesség, hogy a kilátó egy 125 éves, egykori malomkémény köré épült fel. Az 1900-as évek fordulóján létezett itt egy, akkoriban nagyon korszerűnek számító gőzmalom, ami a Zöldi család tulajdonában volt, ebből azonban mára csak a kémény maradt meg.

A régi kémény köré egy acélszerkezetet építettek és tetejét egy kicsit visszabontották. Feljutni  144 lépcsőn lehet  a 25 méter magas kilátó tetejére. A lépcsőket úgy alakították ki, hogy azokon bárki kényelmesen fel tud sétálni, ráadásul közben pihenők is vannak.

Fotó: Lovászi Péter

A magasból a Körös-Maros Nemzeti Park kétezer hektáros Montág-pusztai területét olyan perspektívából csodálhatjuk meg, amire csak ritkán adódik lehetőség. A településtől nyugatra, a Száraz-ér menti nádas vonulat mögött elterülő puszta egységes képét csak néhány fasor és tanya bontja meg. Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.

Nagyér a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montág-puszta mellett fekszik, erre az adottságra építve pályázott a község önkormányzata több, turisztikai célú beruházásra. Kialakították a Zöld béka szálláshelyet, három tanösvényt (pillangós, madaras, szikes-vizes élőhely), valamint a Maros-háton egy túraútvonalat.

Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan megépült a kilátó is.

Kiemelt kép: Lovászi Péter

Levegőbe nyúló üvegkilátó épül a Balatonnál
Egészen más szemszögből láthatunk majd rá a Badacsony sziluettjére.
Olvasói sztorik