Kertünk-Portánk

Belecsaptak az óvodások a lecsóba

ömki
ömki
Sikeresen zárult a palántaprogram a legkisebb kertészek bevonásával.

Kétezer óvodás ismerkedett idén az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), az Ovikert program és a Felelős Gasztrohős Palánta Programjának jóvoltából a tájfajta paradicsomok nevelésével. A gyerekek – néhány hónapos gondozás után – négyféle tájfajta paradicsom zamatát kóstolgathatták.

Kapcsolódó
Gyöngyösi ovisok szüreteltek a Mátra egyetemi szőlőbirtokán
Játszva tanulhatták meg a kicsik a szüretelés fortélyait.

A csaknem 30 óvodában megvalósuló kertészkedés sikere után a gyerekek biztosan nem fogják azt gondolni, hogy a boltban terem a zöldség. A kutatók azt remélik, hogy a program közelebb vitte a gyerekekhez – és rajtuk keresztül a felnőttekhez is – az egészséges, hazai bio zöldségek és nem utolsó sorban a tájfajták iránti igényt.

Az elmúlt két évben több ezer kiskertben nevelgették, majd élvezték az ÖMKi különleges tájfajta paradicsomainak gyümölcsét a felnőtt hobbikertészek. Sőt, miután a kutatási projekt idén februárban megkapta a Highlights of Hungary mezőny előkelő helyezését, sokat hallhattunk a tájfajta paradicsomokról, mint a hazai öko kutatás egyik büszkeségéről.

ömki

A népszerűség után az idei szezonban a kutatók gondoltak egy nagyot, és a gyerekeket is bevonták a tájfajta paradicsompalánták nevelésbe: 150 db palántát ajánlottak fel az országosan működő Ovikert programnak és a Felelős Gasztrohős Palánta Programjának.

A kutatók és a nevelési szakemberek kooperációjának köszönhetően kétezer óvodás korú gyermek vett részt a palántanevelésben, amelyről  rövidfilm is készült.

A kiskertész „módszerrel” a gyerekek megtapasztalták, milyen finom és egészséges a saját kertben megtermelt, frissen szedett, biozöldség.

Az Ovikert program kitalálói azon munkálkodnak, hogy amikor a gyerekek meglátják a kertet, akkor abban a friss, egészséges, helyi élelmiszert lássanak. Manapság már nem minden családi házba terveznek kamrát, nem nagyon nevelnek zöldségeket, inkább díszkertet ápolnak.

Az első sikerek alapján elmondható: ha egy kisgyerek az első hat évében komolyan megtapasztal valamit, akkor ez az egész életére kihatással lesz. A program ötletgazdái arra törekszenek, hogy az egészséges zöldségek az ovisok kedvenceivé váljanak, így nevelve őket az egészséges táplálkozásra.

ömki

Az Ovikert programhoz hasonlóan a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gaszrohős Palánták Programja is ilyen célokon munkálkodik. A tájfajta paradicsompalánták – az ÖMKi felajánlásaként – általuk négy budapesti és főváros környéki óvodás csoporthoz jutottak el.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik