Virágzó vidékünk

Libás jelmezben dalolva köszöntötték a Márton napot a salgótarjáni óvodások

Libazsíros, lilahagymás kenyér várta a gyerekeket és az érdeklődőket a város főterén.

Hogy miért van ma kultusza Szent Mártonnak és a Márton napnak, arról már korábbi cikkünkben írtunk.

Szent Márton püspök a 3.században élt és számos csodát tett. A legendák szerint gyógyításokat, halottak feltámasztását, az ördög legyőzését, a rablók megtérítését, vad kutyák megszelídítését is sikerrel végezte. Segítségére számítottak a gyermekbetegségekben szenvedők, védőszentként tisztelték a koldusok, a katonák a ló- és lúdtartók, valamint a szőlőművelők, a hordókészítő kádárok.

  • Márton napját az egész országban számon tartották a pásztorok.  Szokás volt a  Márton napi vesszőhordás  és a pásztorok megajándékozása.
  • Ezen a napon a liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy kalendáriumi regula szerint: “Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
  • A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló szerint a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát. E napon az újbor kóstolása mellett vágtak le először tömött libákat.
Fotó: pixabay.com

Salgótarján főterén az óvodások elevenítették fel a hagyományokat

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg a Salgótarjáni Összevont Óvodák főszervezésében a Márton napi lámpás felvonulást november 9 -én.

Az óvodások a már hagyománnyá váló eseményre egyedi, kézzel készített lámpásokkal készülnek, melyekben apró teamécsesek biztosították a hangulatos fényt sötétedés után. A városon vonulva Márton napjához kapcsolódó libás dalokat énekelve sétált a Fő térre. Itt Szent Márton püspök legendáját játékos formában adták elő a Mackóvár Óvoda munkatársai és csoportjai. A gyermekek libás jelmezbe, míg az óvoda munkatársai a legenda felnőtt szereplőinek beöltözve illusztrálták a történetet a tér közepén.

Ezt követően Márton napi lámpás táncos mulatság vette kezdetét, melyben a pár hónapos gyermektől a közel 100 éves szép korú emberekig egytől egyig mindenki táncra perdült.

Minden évben újdonsággal várják a résztvevőket és az érdeklődőket. Az idei évben felállították a téren a  jóság kapuját, amely alatt az áthaladók jókívánságokat küldhettek. A bátrabb gyermekek csupa jókívánságokkal árasztották el a jelenlévőket, amelyben elhangzott a békesség, boldogság, egészség is. Akadtak azonban olyan apróságok is, akik már karácsonyi jókívánságukkal örvendeztették meg a jelenlévőket.

Az esemény célja elsősorban az óvodás gyermekek fejlődésében megjeleníteni a jóság és segítőkészség érzését, mindamellett megismerkedhetnek a kereszténység egyéb értékeivel is.

Minden évben igazi Márton naphoz hű libazsíros, lilahagymás kenyér várta mind a gyerekeket, mind az érdeklődőket a tér két oldalán. A gyerekek soha nem evett finomságként majszolták az ünnepi szeleteket. A hagyománnyá formálódó eseményre visszatértek azok a régi óvodások is, akik már megkezdték kis iskolai tanulmányaikat. Izgatottan készültek ők is lélekben és dalokkal az eseményre.

A programot jövőre újra megrendezik még több újdonsággal, jósággal és szeretettel várnak mindenkit.

Szerző: Botos Dalma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik