Életmód

Példaértékű kezdeményezés: óvodások mesés kertjei Székesfehérváron

Fantasztikus kezdeményezés részesei a gyerekek.

A napokban “Mesés kiskertek” címmel rendezték meg Székesfehérváron az I. Székesfehérvári Gyermek Kertépítő Versenyt – írja a székesfehérvár.hu.

23 székesfehérvári óvodás csoport épített kiskerteket

Az ovisok feladata az volt, hogy egy 200×120 centiméteres, előkészített virágágyásba a gyerekek által kigondolt, pedagógusi vagy szülői segítséggel kivitelezett fantáziakert épüljön, melynek témáját bármelyik közismert meséből meríthették a csemeték.

Fotó: Böröcz Éva
Fotó: Böröcz Éva

Egy óra állt a gyerekek rendelkezésére az építéshez és mivel a versenyt közös felkészülés, gyakorlás előzte meg az intézményekben, a helyszínen a felnőttek elvileg már nem segíthettek a gyerekeknek. Persze 5-6 éves gyerekekről lévén szó, némi óvónői segítségre szükség volt.

A munkához növényeket, virágokat, kizárólag természetes anyagokat szabadott felhasználni

“Fontos, hogy virágos, zöld legyen a városunk, és fontos, hogy a gyermekeink így nőjenek föl.” – mondta megnyitóbeszédben dr. Cser-Palkovics András polgármester. Székesfehérvár polgármesterének támogatásával komoly nyereményre számíthatnak a legkreatívabban dolgozó intézmények. A szavazáson az első három helyezett összesen egymillió forint értékben alakíthat ki óvodakertet és rendezheti intézménye udvarát. Az első helyezett 600 ezer, a második 300 ezer, a harmadik 100 ezer forintos támogatást kap az intézmény kertjének rendezésére.

Fotó: Böröcz Éva
Fotó: Böröcz Éva

A versenyen részt vett Megyesi Éva a Kertészet és Szőlészet magazin újságírója, aki a mosonmagyaróvári versenyeket a kezdetektől figyelemmel kíséri, valamint dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország verseny szervezőbizttságának elnöke.

A mesék ihlette kiskertek két hétig maradnak a Zichy ligetben

Az ágyásokat elbontják majd, de az óvodák újraépíthetik ezeket a saját udvarukon. A versenyen részt vett Megyesi Éva a Kertészet és Szőlészet magazin újságírója, aki a mosonmagyaróvári versenyeket a kezdetektől figyelemmel kíséri, valamint dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának elnöke.

Galéria

A város honlapján lehet szavazni a gyermekek mesés kertjeire

Fotók: Böröcz Éva

Kertre alapozott oktatás, avagy ahol kertészkedni tanítják a gyerekeket
Szalontai Kriszta küldetése a testet-lelket karban tartó kertészkedés népszerűsítése.
Olvasói sztorik