Életmód

Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz  számukra egy csekk kitöltse, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a „működési elveiről”. Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is…

Sokan vannak, akik felnőttek bár, de gondot okoz  számukra egy csekk kitöltése, vagy egy családi költségvetés elkészítése. Hogy az olyan praktikumokról ne is beszéljünk, mint a villanykörte cseréje, vagy egy szög a falba ütése.  Sokat vitatkoznak azon, hogy az iskola vagy a család feladata ezt megtanítani. Lényeg, hogy felnőnek úgy a gyermekeink, hogy nem látják a valódi világot, nem tudnak a „működési elveiről”. Hogy ez a szülő kímélete vagy a fiatal érdektelensége miatt van így, a végkifejletet nézve tulajdonképp mindegy is…

Az interneten néhány éve az “adulting” kifejezés kering  erre a jelenségre

Mi  is adja ennek a szónak a létjogosultságát. Talán az, hogy a gyerekek a társadalmi életben  alapvető feladatokat nem tanulják meg.  Portland-ben iskolát nyitottak a fiatal felnőtteknek ahol elsajátíthatják a praktikus teendőket. A tananyagban szerepel a családi költségvetés elkészítése, az otthon főzés előnyei,  a kés használata, a kertészkedés és minden olyan, ami a valós életben a mindennapi teendőink között szerepel.

Kapcsolódó anyag: Nagyapja élete ihlette Fógi gazda álmát

educationsupplies-co-uk
Fotó: educationsupplies-co-uk

Hogyan tesztelhetjük, hogy csemeténk hol tart a való világban?

Egy 10 éves gyereknek már el kell igazodnia az élet jónéhány területén.

 • Címezzen meg egy borítékot. Igen, van még, amikor nem elég az email, hanem postán kell levelet feladni. Ünnepek környékén a nagymama is örülni fog egy képeslapnak…
 • Kérdezzük meg tőle, hogy amikor anya, apa megkapja a fizetését mire kell elkölteni. Fizessen be egyedül néány csekket.
 • Soroljon fel olyan szolgáltatásokat az otthonában, amiért fizetni kell.
 • Tudja-e kinek kell szólni, ha elromlik egy műszaki cikk, betörik az ablak.
 • Tudja-e hová kell vinni a cipőt, ha leesik a sarka.
 • Ismeri-e a postást, tudja-e hol a posta, és hogy mit tud ott intézni.
 • Ha egyedül maradna otthon és éhes lesz, meg tudja-e oldani.
 • Ha fiú, akkor ismeri-e a legfontosabb szerszámokat, és tudja-e, hogy mire való.
 • Ha kislány, akkor el tud-e készíteni önállóan 3 egyszerű fogást?
Mennyire életrevaló a gyerekünk? Tesztelhetjük 2
Fotó :mylongtailor.com

Ami pedig segít abban, hogy gyermekünk talpraesett felnőtté váljon

 • Nem baj, ha a gyerek megfogja a kést. Ha felügyelet alatt megtanul krumplit, zöldséget hámozni hálás lesz majd a kollégiumi évei alatt, de talán még akkor is, ha udvarolni fog.
 • Tegyük lehetővé, hogy gyalog, busszal menjen iskolába. Előtte tanulja meg, ha baj van hol kérhet segítséget, de az önállóságnak szerves részét képezi, ha tud egyedül közlekedni.
 • Ha a kisebbek a játszótéren játszanak nem kell rögtön közbe avatkozni az összetűzéseknél. Engedni kell őket a konfliktus megoldásához vezető úton. Jó esetben azt másolja, amit otthon lát.
 • Minél többet játszanak kinn, együtt másokkal, annál okosabbak lesznek az egymástól egymásról szerzett tapasztalatok miatt.
 • Vegyék ki a részüket a házimunkában. Mutassuk meg nekik a kertészkedés mikéntjét. Legyenek részesei az otthoni folyamatoknak. Már a totyogók is kaphatnak kisebb feladatot. Így abban nőnek fel, hogy fontosak, ügyesek, sőt nem lesz idegen számukra a munka világa később sem.
 • A házi feladatot ők kapják. Mindannyian ismerünk olyan feladatot, hogy az egész rokonság azzal küzd. De a többség nem ilyen. Ha versenyt vállalt, ő vállalta. Ha megoldjuk helyette nem lesz felelősségérzete, nem alakul ki a kötelesség és a fontossági sorrendje.

Lényeg, hogy a gyerekek saját életkori sajátosságuknak megfelelően vegyék ki a részüket az otthonuk, saját életük körüli teendőkben.  Akkor elkerülhető, hogy olyan felnőtt váljék belőle, aki édesanyját hívja fel, hogy akkor kész-e a forró víz, ha megjelennek a tetején a buborékok.

Ez is érdekelhet: Az “Élet iskolájába” keresnek nebulókat Mátranovákon

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik