Virágzó vidékünk

Gyöngyösi ovisok szüreteltek a Mátra egyetemi szőlőbirtokán

Játszva tanulhatták meg a kicsik a szüretelés fortélyait.

Javában zajlanak a szüreti munkálatok az Eszterházy Károly Egyetem Szőlőbirtokon, a minap pedig óvodások segítettek be a munkálatokba mindenki nagy örömére.

Idén is várták az óvodás korú gyerekeket a korábbi évek hagyományainak megfelelően, akik az egyetem munkatársainak segítségével megismerkedhettek a szőlő- és borkészítés csodálatos világával, írja a Heol.

A szüret a parasztgazdaságokban kölcsönös segítséggel végzett társasmunka volt hajdanán, a városi szőlő-monokultúrás gazdaságokban pedig bérmunkások látták el a feladatot.

A kisebb szőlőkben a család ma is meghívott segítőkkel szüretel, a házigazda, a szőlőbirtok tulajdonos vendégül látja a szüretelőket étellel-itallal, akik a szőlőből, mustból kóstolót is vihetnek haza. Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat is szokás volt rendezni, napjainkban pedig újra reneszánszukat élik ezek a szüreti mulatságok, felvonulások, ahogy a közös szüretelés is.

Ennek szellemében indította útjára az Eszterházy Károly Egyetem is az ovis szüret hagyományát, hisz a játékos munkavégzés közben megismerkedhetnek a gyerekek a szőlővel való bánás csínjával-bínjával, a szüretelés praktikáival, és kedvet is kaphatnak akár, hogy felnőttként a szőlőművelésben dolgozzanak valamilyen formában.

Galéria
Fotó: Berán Dániel

Az óvodások lelkesen szedték a fürtöket, és töltötték meg velük vödreiket, majd a frissen préselt szőlőlevet, vagyis a zamatos mustot is jóízűen kortyolták a munka utáni uzsonnázás közben.

Kiemelt kép: Berán Dániel/Heol

Ilyen a jó bor, melyből nem hiányzik a női szenvedély
Veres Zsuzsa tudja, hogy a jó bor íz-, illat- és aromagazdag, annak lelke van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik