Kertünk-Portánk

Palántanevelés: kreatív tippek az otthoni magvetéshez

pixabay
pixabay
A palántázás folyamata igazán egyszerű, teljesen kezdő veteményezők is bátran belevághatnak.

A tavasz beköszöntével végre kézközelbe kerülnek a tényleges hobbikertész munkák, most már ugyanis nem csak tervezgetni, ötletelni lehet, hanem akad igazi teendő is! Persze a szabadföldi magvetéshez még korán van, legalábbis ilyenkor még nagyon szűk a vethető termények köre, de annak semmi akadálya, hogy a palántaneveléssel nyissuk meg a szezont.

pixabay

Kiültetni való palántát ugyan később a boltokban, kertészetekben is lehet majd venni, de mennyivel jobb mulatság magunknak előállítani a növényi alapanyagot, ráadásul így ellenőrzött hátterű, vegyszermentes zöldségeket nevelhetünk!

Kapcsolódó
Városi udvarból varázsolt ládakertet a 22 éves egyetemista lány
Három négyzetméteren jelenleg is tizennégyféle zöldség, gyümölcs növekszik.

A palántázás folyamata igazán egyszerű, teljesen kezdő veteményezők is bátran belevághatnak. Alapesetben három dolog szükséges az induláshoz: vetőmag, palántaföld, és palántázó edény.

pixabay

Tejfölös pohár

A leggyakoribb, hogy fogunk pár kiürült, kimosott joghurtos, tejfölös poharat, háromnegyedig töltjük földdel, majd belehelyezzük a magot. Ez teljesen jó megoldás, ugyanakkor nem a legszebb, sokan pedig a külcsínre is szeretnének hangsúlyt helyezni. Nekik következik most pár kreatív, izgalmas vagy érdekes látványt eredményező ötlet, melyek mindemellett a palántanevelés egyéb feltételeinek is tökéletesen megfelelnek!

Borosüveg, műanyag palack

Nagyon tetszetős a palackból készült palántázó edény. Elkészítéséhez a méret miatt inkább borosüveg, vagy még öblösebb (inkább színes) palack szükséges. Ezt a felénél ketté kell vágni (ha házilag nem megy, egy közeli üveges bizonyára segít), majd a felső részét megfordítva az alsóba kell állítani.  Utóbbiba kerül a víz, a felülre pedig a palánta. Az üveg egykori száján egy vastagabb madzagot, spárgát át kell vezetni, be kell helyezni pár gézlapot vagy kávéfiltert (hogy a föld ne peregjen alulra), majd jöhet a föld.

A madzagon keresztül a felső rész vízellátottsága folyamatos lesz, az üveg átengedi a fényt a kibújó növény számára, és meg is védi a huzattól, légmozgástól. A neveldét ezután csak egy meleg napsütötte ablakpárkányra kell állítani! Az egész alkalmatosság műanyag palackból is elkészíthető, így ugyan szép nem lesz, de az elkészítése jóval egyszerűbbé válik.

Tipp:

bármelyik típusú palántázó edényt választjuk, mindig használjunk zsákos termőföldet, vagy direkt erre a célra kevert bolti palántaföldet. A kertből kiemelt talajban ugyanis betegségek csírái, gyomok kezdeményei lehetnek, a zsákos földek ezzel szemben mentesek az ilyen veszélyfaktoroktól, ráadásul kellő mértékben tartalmazzák a szükséges tápanyagokat!

Tojástartó

Hasonlóan frappáns, ráadásul teljesen környezetbarát ötlet a tojástartó, mint palántanevelde. A tojások helyére adagoljunk földet, majd egyből érkezhetnek a magok. Előnye a módszernek, hogy kompakt méretben egyszerre akár tucatnyi növénykét is nevelhetünk, emellett a folyamat végeztével a tojástartók a komposztra helyezhetők, így az ökológiai lábnyom is csökkenthető.

Tojáshéj

Merészebbek magával a tojással, illetve annak héjával is próbálkozhatnak! Az ügyesen félbetört tojáshéj remek nevelde, és szintén száz százalékban lebomló anyag, sőt, a héj akár a növénnyel együtt kiültethető, a gyökerek ugyanis idővel áttörik azt, a tojáshéj pedig a talajban lebomlik.

Konzervdoboz, wc-papír gurigája

Szintén alkalmas a palánta hajtatásra például egy papírjától megtisztított pár deciliteres konzervdoboz, amit akár színes szalagokkal vagy festéssel is dekorálhatunk, nyers fémszínével pedig modern, indusztriális hatású kiegészítő lehet a konyha ablakában. Zöld beállítottságú palántázóknak ajánlható a toalettpapír megmaradt gurigája! A hengereket egy peremes tálcára kell állítani, minél passzentosabb elrendezésben, földet adagolni beléjük, és már jöhetnek is a magok! A folyamat végén ezek a papírdarabok is komposztálhatók lesznek.

Végül pedig azoknak is kínálkozik ízléses megoldás, akik nem kívánnak barkácsolni.

A szaküzletekben vásárolhatóak praktikus palántázó tálcák, melyekbe sok mag kerülhet, rendelkeznek felhajtható, átlátszó tetővel, és bár plasztikból készültek, sok-sok évig felhasználhatóak lesznek!

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Gyerekekkel jelent igazi boldogságot a kerti veteményes
Mikor Brigitta maga is édesanya lett, fontosnak érezte, hogy odafigyeljen arra, mi kerül az asztalra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik