Életmód

Új rendszert dolgoztak ki a biohulladék begyűjtésére Pécsen

pixabay
pixabay
A biohulladék körültekintő felhasználása csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az országos biohulladék begyűjtésére dolgoztak ki megoldásokat a Pannon Egyetem felkérésére a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán, közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE keddi közleményében jelezte:

2024 januárjától az Európai Unió minden tagországában, így Magyarországon is kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése, hogy azt villamos energia vagy akár üzemanyag előállítására használhassák fel.

A körforgásos gazdaság előkészítése témában a Pannon Egyetem nyerte a pályázatot, az intézmény pedig a PTE Műszaki és Informatikai Karát (PTE MIK) bízta meg az országos biohulladék-begyűjtési koncepciójához kapcsolódó tervek elkészítésével.

A kommünikében Vér Csabát, a PTE MIK tudományos segédmunkatársát, a projekt pécsi koordinátorát idézve azt írták:

Munkájuk jelentős részét egyfajta mennyiségi becslés tette ki. Az ország különböző területeiről vett minták alapján prognózist készítettek Magyarország összes közigazgatási járására a hulladékösszetételre és a jövőben keletkező szerves hulladék mennyiségére, figyelembe véve a lakossági létszám, a gazdasági helyzet, a vásárlóerő, a környezettudatosság vagy akár a főzési szokások változását. Emellett Európa mintegy 20 országának gyakorlatát megvizsgálva logisztikai, technológiai javaslatokat tettek a gyűjtési rendszer kiépítésére, gyűjtőjárművek felépítésére, gyűjtőedényekre.

A szakember tapasztalata szerint egy új rendszer felfuttatásához legalább 7-8 év szükséges – olvasható a közleményben.

A biohulladék külön kezelése és felhasználása jelentősen csökkentheti a hulladéklerakóba vagy hulladékégetőbe kerülő hulladék mennyiségét. A biohulladék körültekintő felhasználása ugyanakkor csökkenti az üvegházhatású gázok, főleg a metán kibocsátását. A komposztált biohulladék a talajba keverve jó növényi táperőt biztosít. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik.

Kapcsolódó
2024-től kötelező lesz a komposztálás Magyarországon
A biohulladék ugyanis nem szemét, hanem értékes tápanyagforrás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik