Kertünk-Portánk

Ez az ország legszebb családi gazdasága

youtube
youtube
A következő beruházások a napenergia felhasználására irányulnak a verebi birtokon.

A Magyarország legszebb birtoka versenyben a napokban kihirdették a kategóriák győzteseit, akik közül augusztusban megválasztják az ország legszebb birtokát.

Ebben az évben is keresték Magyarország legszebb családi gazdaságát, melyet a szakmai zsüri a Fejér vármegyei Vereben talált meg.

Magyarország legszebb gazdasága a Kőszegi kert lett.

A családi vállalkozást a verseny weboldalán mutatták be, abból pedig egykönnyen megállapítható, hogy méltó helyre került a rangos elismerés.

A Kőszegi család 52 ha gyümölcsössel rendelkezik Vereben. A kert vezetője Kőszegi Vilmos közgazdász és kertészmérnök. A munkában felesége és 4 gyermeke is részt vállal. A család két vállalkozást vezet, egyikben biotermesztéssel foglalkoznak bodza kultúrában 15 hektáron immár 9 éve, a másikban diót 23,5, cseresznyét 6,5 bodzát 7 hektáron termesztenek konvencionálisan, de az ökológiai szemléletet előtérbe helyezve.

Az első ültetvényeket 2003-ban telepítették. A kor és a technológia fejlődésével együtt ők is próbáltak haladni, az első telepítések felét már újratelepítették, modernizálták. Intenzív termesztési irányba mozdultak el valamennyi kultúrában. Az új gyümölcsösöket sűrűbb térállásba telepítették, öntöző-tápoldatozó rendszerrel látták el. Mára elérték, hogy az ültetvények két harmada öntözött.

A gépesítésben is igyekeznek úttörők lenni. Valamennyi művelőeszköz rendelkezésre áll a gazdaságban, ami megkönnyíti a munkájukat. A koronaalakításban a síkfalmetsző gép segítségét veszik igénybe, rendelkeznek gyümölcs rázógépekkel és egy korszerű diófelszedővel.

Legújabb ültetvényeiket precíz GPS koordináták alapján dolgozó robot segítségével telepítették. Ezekhez a beruházásokhoz igénybe vettek állami és európai uniós támogatásokat. A gyümölcsök értékesítésében szövetkezetre támaszkodnak, maguk is aktívan részt vesznek a TÉSZ irányításában. A környékbeli bodza termelőket szakmai tanácsokkal látják el, és együtt végzik a betakarítást, segítve egymásnak a logisztikában.

Helyi termelőkkel közös vállalkozást létrehozva egy diófeldolgozó üzemet működtetnek Lovasberényben. Az üzemben a héjas dió feldolgozás teljes vertikuma megtalálható, beleértve a mosást, szárítást, méretre válogatást és csomagolást. Dióbelet is állítanak elő a legmodernebb lézer- és optikai válogató gép segítségével, emberi kéz érintése nélkül.

Ökonómiai és környezetvédelmi szempontok alapján a soron következő beruházások a napenergia felhasználására irányulnak a kertészetben.

Kapcsolódó
Megválasztották Magyarország legszebb birtokait
Hamarosan kezdődik a közönségszavazás, melyen a közönségdíjasról dönthetnek a voksolók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik