Életmód

Virágzó családi gazdaságot épített a kukutyini testvérpár

Horpáczi Dávid
Horpáczi Dávid
A Szabó testvérek gondoltak egy merészet, és váltottak: saját, önellátó gazdaság alapjait rakták le a Maros hordalékkúpján. A gépésztechnikus Attila, és Csaba, az agrármérnök néhány év alatt sikeresen felépítette a Kukutyin Műhelyt.

A fiatalok 2010 környékén kezdték el a gazdálkodást Ferencszálláson, az édesapjuktól átvett 3 hektáros területen. A csongrádi kis településen ugyanis nemcsak a zabhegyezésnek vannak szép hagyományai. Kezdetben tönkölybúzát és lucernát termeltek, mellette kecskéket tartottak, a tejből sajtokat és joghurtot készítettek, mindezt akkor még kezdetleges infrastruktúra mellett.

Kukutyin Műhely

Attila az iskola elvégzése után otthon segédkezett a családi vállalkozásban, én pedig 7 évig dolgoztam egy kertészeti árudában. A mezőgazdaság nem állt távol tőlünk, bérmunkát végeztünk helyi termelőknek, így amikor ez lett a fő tevékenységünk, nem okozott nagy változást az életünkben, leszámítva a termelési nehézségeket

– mesélte Szabó Csaba.

Kapcsolódó
Elhagyták a fővárost, és meg sem álltak a csábító tinnyei dombokig
Akklimatizálódni kellett a vidéki hangokhoz, ahhoz, hogy itt nem csak kutya, hanem disznó, ló, kecske és kakas is szép számmal akad.

Összhangban a természettel

Attila és Csaba nagyjából két év alatt rájöttek, hogy nagyon nehéz haszonnal gazdálkodni ilyen kevés területen, ezért 2015-ben csatlakoztak a Biokontroll Nonprofit Kft-hez. Az előírások betartása nem jelentett nekik nehézséget, mivel előtte nem használtak vegyszert és műtrágyát. Bővítették a termesztett növények listáját, a burgonyát és a fokhagymát is felvették a palettára.

Ezt a biotermesztés keretein belül nem volt egyszerű kivitelezni, főleg úgy, hogy elkezdtük a Talaj Megújító MezőgazdasáG (TMMG) irányelveit alkalmazni. Nem szántottunk és próbáltunk minél kevesebbet bolygatni a talajt. Ez egy hosszú folyamat, míg egy jó talajt létre tudunk hozni, de a mezőgazdaságban ez lehet a jövő kulcsa.

Horpáczi Dávid

Profilváltás

A burgonya és fokhagyma rengeteg kézimunka erőt igényel, pár év után be kellett látni, hogy ketten (szezonálisan többen) ezt nem tudják úgy csinálni, ahogy szeretnék. Már ezekben az években elkezdték a megtermelt biogabonát feldolgozni, mert hiába volt bio a termék, az árak és a szállítási feltétek miatt legfeljebb a költségeket fedezte volna a bevétel. 2018-tól 2021-ig a fokhagyma maradt zöldségnövényként, a gabonákból pedig lisztet készítettek köves malommal. Idő hiányában a kecsketenyésztést is befejezték, és 2016-tól mangalicákat nevelnek a birtokon.

Kukutyin Műhely

Kevesebb, de minőségi termék

Kezdetben azt gondoltuk, hogy az önellátás egy elérhető cél, akár több családdal összefogva. Később be kellett látnunk, hogy nem feltétlen kell mindent magunknak megtermelni. Így erről a célról lemondtunk, és arra koncentráltunk, hogy minőségi lisztet és fokhagymát tudjunk előállítani családunk és nagyon sok tudatosan táplálkozó ember számára. Azokért is dolgozunk, akiknek fontos, hogy honnan jött a termék, amit megvásárol

– vázolta Csaba.

Kukutyin Műhely

Mára országosan ismertté váltak a Kukutyin Műhelyből származó lisztek, több száz háziasszonynak postázzák a kovászos kenyerek alapanyagát. Jelenleg 6 fajta gabonából készítenek több mint 10 féle lisztet. A bánkúti búza mellett tönköly, tönke, alakor, rozs és kamut is szépen terem a Maros menti földben.

Nemigen unatkozunk, piacra sem járunk idő hiányában, személyesen értékesítünk, interneten keresztül országosan, és külföldre is. Egy duroc kan mellett vörös mangalica állományunk 20 feletti, mellettük 4 liba és 10 baromfi éldegél a portán

Horpáczi Dávid

Együtt könnyebb

A Szabó testvérek szerint a vidékre költözés jó ötlet, de kicsiben kell kezdeni a zöldséget és gyümölcsöt megtermelni. Az a fontos, hogy el kell kezdeni, mert más nem fogja helyettünk csinálni. Csaba és Attila szerint ne akarjon senki egyből mindent maga csinálni, szép lassan haladjon, lépésről lépésre, így látni fogja saját maga és a termőterülete határait. A testvérek hisznek a közösségi alapon működő önellátásban, és várnak mindenkit az ország bármely szegletéből, aki szívesen váltana és csatlakozna hozzájuk.

Az összefogás a legfontosabb, mindenki próbáljon felkutatni a szomszédságban, a környéken olyan családokat, akik hasonlóan gondolkodnak. Együtt lehet közös projekteket kitalálni, amilyen például egy kisebb gazdasági épület felhúzása és a megtermelt élelmiszerek megosztása. Valaki gabonát termel, más zöldséget, és van, akinek gyümölcsöse van. Azt valljuk, hogy együtt minden könnyebb. Ha csak tapasztalatot szeretnél szerezni, vagy megosztanád velünk sajátjaidat, akkor is szeretettel látunk

– biztatott a ferencszállási gazda.

Kapcsolódó
36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya
Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik