Életmód

Elhagyták a fővárost, és meg sem álltak a csábító tinnyei dombokig

Kiss András Zoltán
Kiss András Zoltán
Akklimatizálódni kellett a vidéki hangokhoz, ahhoz, hogy itt nem csak kutya, hanem disznó, ló, kecske és kakas is szép számmal akad.

Kiss András és felesége Békásmegyerről három kisgyerekkel és nagy tervekkel érkezett a tinnyei dombok közé. Vásároltak egy régi vályogházat, és felújították. Barátkozni kezdtek a hajnali kakasszóval és a tehénbőgéssel, alaposan megváltozott az életük.

Hobbiból megélhetés

Ildikó és én is kertes házban cseperedtünk, majd fiatal házasként a gyerekekkel panellakásban éltünk. A harmadik kislányunk érkezésével szűk lett a békási kuckó, nagyobb hajlékot kerestünk. Így találtunk négy éve Tinnyére, ahol egy számunkra megfelelő házat vásároltunk. Kisebb felújítás után 2019 telén be is tudtunk költözni

– mesélte a Sokszínű vidéknek András.

Azóta feje tetejére állt az életük, a palántanevelés hobbikertészkedésből teljes munkaidős foglalkozássá, életformává vált. Szerencsések, mindkettőjük családja támogatja az elképzeléseiket.

Kiss András Zoltán

A családfő 2020 őszén elvégezte az aranykalászos gazda tanfolyamot, a következő évben pedig az egyik utolsó OKJ rendszerben indított kertész képzést. András Mohácsy Zsolt személyében olyan oktatót kapott, akinek szívügye volt, hogy mind a régi, mind a legújabb technikákkal megismertesse a tanulókat.

Ment a vekker a levesbe

A pénzügyi értékesítő hiába lakott gyermekként kertes házban, szüleivel mindig urbánus környéken éltek. A kertvárosokban az állattartást az ölebek és a fajtiszta macskák, a növényzetet pedig a szépen parkosított udvarok jelentették. Nehezen szokta meg városlakóként a falusi környezetet.

Akklimatizálódnom kellett a vidéki hangokhoz, ahhoz, hogy itt nem csak kutya, de disznó, ló, kecske és kakas is szép számmal akad. Bevallom, előfordult, hogy megkértem a szomszédot, egyenek már egy jó kakaspörköltet, lehetőleg abból, amelyik minden hajnali kettőkor kezd el ricsajozni. Jó fej volt a szomszéd, a sok kakas közül a hangadót a kedvünkért fazékba tette

– emlékezett a gazda.

Kiss András Zoltán

Szorosabb emberi kapcsolatok

A portán a rezsi nagyságrendekkel nagyobb, nem 52 négyzetmétert kell fűteni télen, hanem ennek a többszörösét. Az üzemanyag is jobban fogy, mióta a legnagyobb lány, Rita a szomszéd településre, Piliscsabára jár iskolába. Ám a megnövekedett költségeket bőven kárpótolja, hogy egy kertes házban minimális területen is meg lehet termelni a család zöldség szükségletét. András szerint, aki hajlandó tyúkot tartani, az még náluk is jobb helyzetbe kerül a tojásnak és a húsnak köszönhetően.

Egyértelműen megkönnyíti a helyzetünket a jó szomszédság. A panelban még a közvetlen szomszédokat is alig ismertem, mindenki bezárkózott a saját kis világába. Itt egy olyan közösségbe csöppentünk, ami azonnal befogadott, rengeteg segítséget kapunk a szomszédságtól, és mi is segítünk, amiben tudunk, mondhatni, összedolgozunk.

Nincs megállás

Kiss András Zoltán

Az első tavasszal egy kisebb kertben, szaktudás nélkül négyszáz palántával indultak, idén tizennyolcezer növényt neveltek és értékesítettek. Jelenleg hetven fajta paradicsomot, sokféle paprikát és különleges zöldségeket termesztenek 2500 négyzetméteren. A vevő kigondol egy színt, formát, bármilyen méretben, és a Palántanyán kezébe adják a megfelelő paradicsomot.

A covid járvány berobbanásakor kezdtünk bele a gazdálkodásba, így hamar az online marketing és a házhozszállítás felé fordultunk. Jelenleg komoly adminisztrációt és szervezést végzünk. Nagy a pörgés, délelőtt én vagyok itthon, kiszolgálom a vevőket, közben összeválogatom az aznapi kiszállítást, és pakolom az autót. Miután Ildikó hazaér, indulok az aznapi körömre, ő egyedül marad és kiszolgálja a később érkező vevőket. Persze eközben, ha van egy üresjárat, elrohan a gyerekekért az iskolába és az oviba

– mondta a háromgyermekes apuka.

Kiss András Zoltán

Sokszínű Palántanya

Olyan újdonságokat mutatunk be a vásárlóinknak, mint a citromuborka, a balzsamkörte, a daikon retek vagy a kivano, és az okra. Idén a megszokott, zöld „tömegborsó” mellett égő lila hüvelyű desiree fajtát is kínálunk. Hitvallásom, hogy a jó minőségű helyi termék mindig megtalálja a vásárlóerőt helyben

– hangsúlyozta a gazda.

A termelés egyelőre három helyszínen folyik, Tinnyén, a ház mellett a régi kis konyhakertben, emellett Pomázon és Perbálon is területeket bérelnek. Folyamatosan bővítik a gazdaságot, idén újabb 600 négyzetméternyi területet vontak be, amin egy 300 négyzetméteres fóliasátor is helyet kapott.

Kiss András Zoltán

Ügyes növénytársításokkal és magas értékű növények termesztésével már ekkora méretű gazdaság is biztosítja a megélhetésünket. Aki hasonlóan gondolkozik, annak azt tanácsolom, hogy nyugodtan vágjon bele. Nem lesz könnyű dolga, de ha körültekintő és elég kitartó, akkor át lehet állni fokozatosan az önellátásra

– említette Kiss András.

Kapcsolódó
36 családot lát el biozöldségekkel és házi receptekkel a pusztaszeri ökotanya
Fél hektáron nagyjából 40-50 féle konyhakerti zöldségeket termelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik