Életmód

A családi gazdaság, ahol minden kecskének neve van

instagram/kecskemesék
instagram/kecskemesék
A fiatal tervezőgrafikusnak az állattartásban teljesedett ki az élete.

Csiby-Gindele Botond 17 éves korában vetette fel a kecsketartás lehetőségét, a családja pedig, ahelyett, hogy egy kamasz hóbortjaként tekintett volna az ötletére, rábólintott – írja a Foter.ro.

Kapcsolódó
Nem plázababa, hanem elismert gazdaasszony szeretne lenni
A 18 éves sényői lány hisz abban, hogy álmai megvalósításával a saját boldogságát is megtalálja.

A székelyföldi Csíkszeredán élő Csiby-Gindele család 2014-ben szűkös tömbházi otthonukat maguk mögött hagyva egy csíkszeredai kertes házba költöztek, ahol belevágnak a gazdálkodásba, melyet azóta is szívvel-lélekkel végeznek. A család mikrogazdaságának „sztárjai” a kecskék, akiknek az Instagramon megosztott történetein keresztül követhetjük a gazdaság hétköznapjait és ember-állat-természet együttélésének üdítően békés pillanatait.

A vidékies környezet és a telek nyújtotta adottságok lehetőséget biztosítottak arra, hogy megpróbáljuk magunknak megtermelni a szükséges javakat. Az első kis veteményes idővel tyúkudvarral egészült ki, majd nyulak, és végül kecskék kezdték el benépesíteni a telket

– mondta a portál érdeklődésére Csiby-Gindele Botond, a gazdaság ötletgazdája, vezetőpe és motorja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kecske mesék (@kecske_mesek) által megosztott bejegyzés

Az anya és az apa is építőmérnök, így a családban nem volt hagyománya az állattartásnak, a modern kor adta lehetőségeket megragadva azonban visszataláltak a a gyökereikhez.

Amikor belekezdünk az ismeretlen, vidéki jellegű életbe, édesanyám különféle kurzusokat végzett el. Szenvedélyévé vált a természet és a növénytermesztés, szabadidejében gyümölcsfákat, virágoskertet, fűszerkertet rendezget, kertészkedik, fákat metsz és sajtokat készít

– emlékezett a fiatal gazda.

Botond az évek folyamán tervezőgrafikusnak tanult Magyarországon, az egri Vizuális Művészeti Intézet Média és Design Tanszékén szerezte mesterdiplomáját. Jelenleg szabadúszóként tevékenykedik, az állattartás mellett arculat- és logótervezéssel foglalkozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kecske mesék (@kecske_mesek) által megosztott bejegyzés

Amíg az egyetemen tartózkodott, a szüleire hárult a kecskék ellátásának oroszlánrésze, ám a járványhelyzet megjelenésével és az online oktatással lehetősége nyílt teljesen kézbe venni a gazdaság irányítását: kecsketartás teendői mellett szerezte meg egyetemi diplomáját.

A járványhelyzet nem ért felkészületlenül bennünket, és nem törte meg lelki nyugalmunkat: a lezárások ellenére mindig került friss tej, sajt, tyúktojás és tyúkhús az asztalra, illetve szabadságban is bővelkedtünk, naphosszat a kecskéinkkel időztünk

– említette a fiatalember.

Négy lánytestvére és szülei gyakran kiültek a padra, gidát vettek az ölükbe, és addig simogatták a hízelgő patásokat, míg minden negatív gondolatukat elfelejtették.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kecske mesék (@kecske_mesek) által megosztott bejegyzés

Tapasztalatai szerint egyre kevesebben mernek visszanyúlni a gyökereikhez, megriadnak attól, hogy az állattartás elköteleződéssel jár, családjával ezért is tartják küldetésüknek megmutatni, hogy sokkal több öröm rejlik benne, mint amennyi nehézség.

A kecsketartás népszerűsödésének oka egyrészről az, hogy egyre többeket vonz a tehéntej fogyasztása helyett egy egészségesebb alternatíva, a kecsketej, másfelől a kecske igazodik a kisgazdaságok léptékeihez és takarmányozás szempontjából is szerényebb igényekkel rendelkezik. Már két kecske képes ellátni tejjel egy öttagú családot

– mondta Botond.

A csíkszeredai gazdaságban minden kecskének külön története, saját neve van. Minden nap egy mese, a kora reggeli keléstől lefekvésig mindig történik valami. A család minden kecskének külön boxot biztosít, az állatok és személyre szabott adagban kapnak szénát, abrakot, valamint egy ásványi elemekben gazdag tömböt, hogy a lehető legegészségesebben, egyenlőségben tölthessék napjaikat.

Csiby-Gindele Botondéknál mindenki haptákban áll: az öt testvér felváltva simogatja a patásokat, az édesanya a fejésben és a tejfeldolgozásban jeleskedik, az édesapára pedig az állatok állatorvoshoz való szállítása, a beszerzés és az üzleti teendők hárulnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kecske mesék (@kecske_mesek) által megosztott bejegyzés

A kezdetekben nem kereskedtek, csupán maguknak termeltek, az utóbbi években ugyanakkor a kecskék száma megnövekedett, így a család időnként limitált mennyiségben ki tud szolgálni tejtermékekkel másokat is.

A gidákat nem tartják meg, mert igyekeznek elkerülni a beltenyészetet, illetve a kecskeharcokat: mivel a kecskeanyák szarvval rendelkeznek, a felnővő gidák pedig nem, könnyen kialakulhatnak a kegyetlen hierarchiai sorrendek. Fontos szempont, hogy a gidákat megvásárlók tenyészállatként és tejükért tartsák tovább a kecskéket, ne pedig a húsukért.

Kapcsolódó
Termelői közösséget álmodott a tanyavilágba a 24 éves gazda
Ötven családnak szállítják házhoz a friss zöldséget és gyümölcsöt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik