Életmód

Termelői közösséget álmodott a tanyavilágba a 24 éves gazda

Ötven családnak szállítják házhoz a friss zöldséget és gyümölcsöt.

Valaha szebb napokat látott a Ceglédhez tartozó, úgynevezett ugyeri tanyás körzet. A nyolcvanas években az ott élő emberek még a hajnali kakaskukorékolásra ébredtek, és naplementéig a földeken dolgoztak. Rendezett porták, gondosan művelt szőlők és gyümölcsösök árulkodtak a helybéliek föld iránti szeretetéről. Piaci napokon a tanyavilág lakói már pirkadatkor portékáiktól roskadozó kosarakkal kerékpároztak be a ceglédi zöldségpiacra, így látva el a város lakosságát a szorgos kezeik által megtermelt friss élelemmel.

Osgyáni Attila családja 2004-ben kezdte az ugyeri területen lévő birtokán a gazdálkodást, a most 24 éves fiatalember pedig 2015-ben váltotta ki az őstermelői igazolványt. Azóta menyasszonyával együtt a föld a mindenük, csak a gazdálkodással és a megtervelt javak értékesítésével foglalkoznak, jelenleg mintegy 50 családot látnak el szezonális friss zöldséggel és gyümölccsel, házhoz szállítással.

A fiatal gazdálkodó a Facebookon tett közzé egy rövid bemutatkozást és egy felhívást, melyben az üres ugyeri birtokok művelésére biztat leendő termelőket. Mint írta:

segítséget tudok nyújtani az elinduláshoz, és a már megszerzett tudásom szívesen megosztom azokkal, akik komolyan vesznek engem és a küldetésem.

A Sokszínű Vidék komolyan vette a felhívást, s bár nem a gazdálkodáshoz kívántunk kapcsolódni, kíváncsivá tett bennünket Osgyáni Attila munkája.

Fotó: edespofa.blog.hu

2004-ben költözött ki a családunk a tanyára – mondta érdeklődésünkre a gazda. – Eleinte csak saját ellátásunkra termeltünk, majd lett annyi, hogy érdemes volt a feleslegnek piacot keresni.

Ahogyan bemutatkozásában olvasható, menyasszonyával együtt találtak ki egy rendszert, melynek lényege, hogy az Önök által megtermelt vegyszermentes zöldségeket közvetlenül a vásárlóknak értékesítik. Mikor kezdték, s hogyan vált be?

Rendszerünk lényege, hogy a vásárló vegyszermentes zöldségeket vásárolhat otthonából az interneten keresztül, mi pedig házhoz szállítjuk a megrendelt árut. Így nem kell a piacra vagy boltba menniük, ahol nagy eséllyel nem is találnak a miénkhez hasonló minőségű élelmiszert.  Nagyjából 50 család az, aki rendszeresen igénybe veszi a zöldségrendelés lehetőségét Cegléden és környékén. Jövő évben szeretnék nyitni Budapest felé, és ott is elkezdeni egy hasonló rendszert. Munkánk része, hogy budapesti piacokra is járunk a nyári hónapokban, de egyre több étterem, üzlet és salátabár tart igényt termékeinkre.

Hogyan sikerült viszonylag rövid idő alatt ismert és megbízható termelőkké válniuk?

Eleinte szájról-szájra terjedt a tevékenységünk. Nagy szerepet töltött be a ceglédi Idea Oktatási Központ is, ahol minden segítséget megkaptunk, hogy népszerűsíthessük a zöldségeinket. Természetesen kihasználtuk a közösségi média által nyújtott lehetőségeket, így az emberek könnyebben eljuthattak hozzánk. Ma már örömmel mondhatom, hogy nem keresem a potenciális vásárlókat, mert szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy milyen fontos szerepet játszik az életünkben a megfelelő minőségű élelmiszer fogyasztása, és akinek ez fontos, valamilyen úton megtalál bennünket.

Milyen területen gazdálkodnak, mit termelnek?

Jelenleg egy hektáron folyik szabadföldi növénytermesztés és 600 négyzetméteren fólia alatti. Utóbbi nagyon nagy előrelépést jelentett, ugyanis bő egy hónappal megnöveli a tényleges termelés időtartamát tavasszal és télen is. Lényegében minden olyan zöldséget megtermelünk, ami egy átlagos magyar konyhában szükséges. Salátafélék, csemegekukorica, paprika, mángold, hogy csak egy párat említsek a sok közül. De fűszernövényeket – például bazsalikomot és oreganót – is, amik nemcsak ízesítőként, hanem a kártevők távoltartásában is nagy szerepet játszanak. Gyümölcsökben sajnos korlátozott mennyiséget tudunk kínálni. Egy-két cseresznye-, meggy-, alma- és körtefánk van. Minden évben ültetünk csemetéket, de kizárólag őshonos és tájfajtákat, mert ezek nem igénylik sem a műtrágyát, sem a vegyszeres növényvédelmet. Valóban kevesebb és kisebb méretű így a termés, de ízes, illatos és változatos. Nem áldozzuk föl a minőséget az intenzív fajták vízízű óriásgyümölcseiért.

Felhívásában úgy fogalmazott, hogy az egyre növekvő igényeket egyedül már nem tudják kielégíteni, ezért partnerekre lenne szükség a tökéletes minőségű zöldségek megfelelő mennyiségű termeléséhez, az ugyeri szőlők életének újraindításához. Hogyan gondolja ezt a cseppet sem könnyű munkát, vagy inkább folyamatot?

Szeretném, ha a környékbeli, bármekkora földterülettel is rendelkező tulajdonosok a parlagon hagyott kertjeiket újra művelnék, és valamiféle közös munka elkezdődne a környék élhetőbbé tétele érdekében. Azt gondolom, hogy a tanyán élők számára – legyenek fiatalok vagy idősek, aktív dolgozók vagy munkanélküliek – hasznára válna a földmunka. Elképzelésem az, hogy mindenki a lehetőségéhez képest veteményezne, de azt szeretném, ha elsősorban saját célra és csak másodsorban értékesítésre termelne. Tisztában vagyok a ténnyel, hogy sok helyi ember kevés pénzből él. A feleslegük eladásában azonban tudnék segíteni, és ők is segítenének ezzel nekem, hogy még több emberhez tudjam eljuttatni az egészség forrását. Mivel a fizikai korlátaim végesek, így többet termelni nem tudok, de kölcsönösen támogatva egymást fejlődhetnénk.

Az elmondottak szerint úgy érzem, Ön elhivatottan hiszi, hogy régi fényében ragyoghat még az ugyeri gazdálkodás.

Idős emberek anekdotáiból tudom, hogy jó harminc éve minden tanyán pezsgett az élet. Az itt lakók a föld megműveléséből, állattartásból, tehát a mezőgazdaságból éltek. A dűlőkben járva még itt-ott fellelhető romos házak és melléképületek árulkodnak a régi emberek életviteléről, gazdaságaik nagyságáról. Bő tíz évvel ezelőtt még lehetett válogatni, hogy az ember kihez menjen friss tehéntejért reggelente, de már sehol sem tartanak semilyen haszonállatot itt. Ma csupán elvétve foglalkoznak errefelé állattartással, szántóföldi növénytermesztéssel, zöldségfélékkel vagy fóliás szamócatermesztéssel. Hiszem, hogy tenni akaró emberekkel, összefogással nem is oly soká újra Ugyer lesz Cegléd éléskamrája. Az együttműködés lehetőségéről, tevékenységemről és a terveimről szívesen megosztok mindent azokkal, akiknek felkeltettem az érdeklődését.

Kiemelt kép: Ceglédi Panoráma

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik