Életmód

Számítógépezés helyett földet művel a két egyetemista

Nagy bozótos helyén csináltak gyümölcsöst.

Azt egyikük sem állítja, hogy kiiktatták életükből a számítógépet, ám közösen úgy döntöttek, hogy a Facebookon való csüngés és a világháló kínálta kimeríthetetlen időtöltés helyett tartalmat adnak szabadidejüknek.

A szlovákiai Ipolyságon (Šahy) élő Fógel Dávid és Riedly Dénes családi indíttatásból vonzódik a gazdálkodáshoz. Korábban megírtuk, hogy Dávid ebbéli álmát nagyapja ihlette, de Dénesnek sem kell messzire mennie a családban, hogy a föld iránti vonzalmát bizonygassa, ráadásul gyermekkoruk óta jó barátok.

A két fiatalember Magyarországon tanul. Dávid a Gödöllői Szent István Egyetemen szerzett mezőgazdasági mérnöki alapdiplomát, jelenleg a mesterkurzus hallgatója, míg Dénes a budapesti Corvinus Egyetemen harmadéves gazdasági informatika szakos hallgató. Erről is beszéltek nemrégiben a Körkép nevű internetes portálnak, majd megkeresésünkkor természetesen a Sokszínű vidéknek is.

Ipolyság határában, Tesmagon van a nagymamámnak egy 1600 négyzetméteres telke, amit alaposan benőtt a gaz – mondta Dénes. – Mivel Dávidhoz tanulmányaiból kifolyólag is közel áll a gazdálkodás, felvetettem neki: mi lenne, ha rendbe hoznánk, és valamit kezdenénk a földdel.

Dávidot nem kellett nógatni, és nem is tétlenkedtek sokáig. 2016 tavaszán kezdték a „Somos-kert projektet”. Gyakorlatilag egy bozótosból kellett művelhető területet csinálniuk, mely három hónap kemény munkájával sikerült is.

A telek így nézett ki

Ma ilyen

Kevesen hittek abban, hogy sikerül, de az eredményeket látva egyre többen érdeklődnek, hogyan alakul a kert sorsa – említette Fógel Dávid. – Ma már jól látható, miből és hová fejlődött a terület. Egyelőre csak ezzel foglalkozunk, mert tanulmányaink mellett állatokat tartani nem tudnánk, a kert pedig nem igényel napi törődést.

Tavaly ötven szilvafát ültettek a nagymama telkén, melyet éppen egy hete újabb negyvenkét facsemetével egészítettek ki. A mostaniak közül a fák kétharmada alma- és körtefa. A fiatalok a betegségekre immunis és az időjárás viszontagságait jól tűrő őshonos tájfajtákat ültettek el.

Az első termésre néhány évet még várni kell, amikor már vállalkozóként akarják folytatni a gazdálkodást. A sok gyümölcsből pálinkát szeretnének készíteni, s majd azt értékesíteni. Próbát már tartottak: 2016-ban 1600 kiló szilvát vásároltak, s annak cefréjéből főzettek pálinkát.

A két fiatalember nagy örömére barátaik közül többen jártak már náluk, és földjükön a munkában is segítkeztek. Akik pedig munkájukról, mindennapjaikról többet szeretnének tudni, azok a FóGIGAzda Facebook oldalon követhetik gazdálkodásuk alakulását.

Kiemelt képünkön Riedly Dénes (balra) és Fógel Dávid 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik