Mozaik

Bemutatkoznak a világ legjobb kecskesajtjai

A Kecsketartás című könyv nem csupán tenyésztésükkel foglalkozik, hanem számos receptet is kínál.

A napokban jelent meg a Cser Kiadónál változatlan utánnyomásban a Kecsketartás című könyv, mely bemutatja a kecsketartás történetét, és részletesen foglalkozik a tenyésztéshez szükséges előírásokkal, tanácsokkal, törzskönyvezéssel, az állat szállításával, kiállításokkal és számos receptet kínál a világ legismertebb és legjobb kecskesajtjainak készítéséről.

A kecskék tartását nemcsak gazdasági megfontolások, hanem az állatok iránti szeretet is ösztönözheti. Számos jó tulajdonságuknak köszönhetően gyakran az egész család kedveli őket, vidám lényük, játékos viselkedésük és ragaszkodásuk miatt a gyerekek kedvelt háziállatai.

Az állatok közkedveltsége mellett a kecsketartásból származó termékek is mind nagyobb megbecsülésnek örvendenek.

Egyre szélesebb körben terjed az a kívánság, hogy minél több egészséges élelmiszert magunk állítsunk elő, ez pedig a kecsketartással könnyen elérhető. Ezzel magyarázható, hogy a kecsketartás több országban az elmúlt években növekedésnek indult.

A könyv célja, hogy a kecsketartóknak gyakorlati tanácsokat adjanak. Elsősorban azokkal a témákkal foglalkoznak, amelyek a sikeres kecsketartás szempontjából fontosak: az állatok elhelyezése, táplálása, szaporítása és egészségük megóvása. Részletesen tárgyalják a hús és a tej előállítását és hasznosítását. A kecskesajtok és savanyú tejkészítmények gyártására vonatkozó különféle receptek célja, hogy a kecsketartók a naponta keletkező tejet változatosan tudják felhasználni.

A hústermékekről szóló részben kecskehúsrecepteket is olvashatunk, majd végül az irha készítéséről, sőt a cserzésről is hasznos ismereteket szerezhetünk, ami viszont talán leginkább érdekelheti a laikusokat, az, miként készül a kecskesajt.

Így készül a minőségi kecskesajt

  • A kecskesajt készítéséhez pontos, higiénikus munkára, jó megfigyelőkészségre és finom érzékre van szükség. A problémák nem annyira a készítés közben, hanem inkább a kész sajt kezelésénél és tárolásánál szoktak előfordulni.
  • A sajt készítéséhez csak kifogástalan minőségű tej alkalmas, mert különben az erjedés nem a megfelelő módon zajlik le. A tejsavbaktériumok különösen a lassan érő sajtfajták esetén képesek ugyan arra, hogy a káros baktériumokat elpusztítsák, erre azonban nincs garancia.
  • Ha kecskesajtot csak saját fogyasztásra szánjuk, akkor azt a konyhában is el lehet készíteni. A szobahőmérséklet 20…22 °C legyen, hogy a tej és a frissen készített sajt ne hűljön le túl gyorsan. Sajt otthoni elkészítéséhez háztartási eszközöket, például rozsdamentes vagy zománcozott edényeket lehet használni. Kettős falú sajtkészítő tartályokat a szakboltokban lehet kapni.
  • A sajt formázásához és szárításához különböző műanyag vagy rozsdamentes acél, hengeres, szögletes, négyzet vagy csésze alakú, fenekes vagy fenék nélküli edényeket lehet használni. Egyes szaküzletekben kecskesajt készítésére való, speciális sajtformák is kaphatók.
  • Az alvadék vágásához hosszú késre van szükségünk, a további aprításhoz sajthárfát vagy helyette esetleg habverőt lehet használni. Leszedőlapát, keverőkanál és egy megfelelő hőmérő szintén legyen kéznél. A megtöltött formákat tegyük sajtszitára vagy farácsra, hogy a savó ki tudjon folyni. Kemény sajtnál alkalmazzunk nehezéket, például egy vízzel teli palackot.
  • Nagyobb mennyiségű tej feldolgozása esetén jól bevált a savó elfolyását is lehetővé tevő sajtpad, amelynek fedele is van, hogy a sajtmassza gyors lehűlését megakadályozza.

Ezek után részletesen olvashatunk a sajt érleléséről, a szükséges oltókról és tejsavkultúrákról, a formázásról és a préselésről, az érlelésről és a kezelésről.

Ami a gasztronómia szerelmeseinek talán a legérdekesebb, hogy – fotókkal illusztrálva – bemutatkoznak a világ legfinomabb sajtfajtái is.

Hans Späth, Otto Thume, Johann-Georg Wenzler: Kecsketartás (Gondozás, ápolás – Sajtkészítés – Hústermékek) című könyve kapható a könyves webáruházakban, országszerte a könyvesboltokban, vagy 20%-os kedvezménnyel online megrendelhető közvetlenül a Cser Kiadótól.

Fotók: Kecsketartás című könyv/Cser Kiadó

Ötös ikreket ellett Győrben egy núbiai anyakecske
A Kránicz Tanyán ilyenre sosem volt példa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik