Otthon készült

Legyen igazi kenyerünk: kovászos közösség szerveződik Pécsett

Minőségi kenyerünk csak valódi kovásszal lehet, ráadásul így csökken a gluténérzékenység kialakulásának esélye is.

Kovászos közösség formálódik Pécsett: a hagyományos kenyérkészítés iránt érdeklődők az Orma Gerilla Pékség szervezésében olyan programokon vehetnek részt, ahol kezdők és haladók tapasztalatokat cserélhetnek, és aminek keretein belül olyan előadókat és mestereket invitálnak köreikbe, akik vidéken kevésbé elérhetők, írja a Bama.

Ormós Gabriella, a kovászolás egyik szakértője, a KovászLabor online közösségi csoport és blog alapítója mesélt a mezőgazdaság és a sütőipar titkairól. A Partisan Caféban tartott első közösségi rendezvényen megtárgyalták, hogy miért lett az utóbbi évek népbetegsége a gluténérzékenység, miközben ötödére csökkent a kenyérfogyasztás.

Valódi kovász

A magyar élelmiszerkönyv szerint a kovász lisztből, élesztőből és vízből áll, emiatt számos pékségben találkozhatunk „kovászos” kenyérrel, miközben a valódi kovászos kenyér nem tartalmaz élesztőt. Liszt és víz keverékében a búza héján és a levegőben lévő baktériumok és élesztőgombák táptalajt találva elszaporodnak és egyedülálló ökoszisztémát hoznak létre. Ezen mikroorganizmusok közössége a kovász. Miközben a kenyérgyárak kevesebb mint egy óra alatt süt­nek meg egy kenyeret, a ko­vásszal bekevert kenyér tésztáját sütés előtt legalább 8–10 óráig keleszteni kell.

Az ellentmondás az alapanyagok visszaesésének tudható be. A régen termelt kiváló minőségű bánkúti búza nedves sikértartalma (glutén) közel 50 százalékos volt, de problémás volt azt gépekkel aratni, így mást kezdtek termeszteni helyette. Az új gabonák hektáronként többet hoztak, ezért gazdasági szempontból megérte váltani. A mintegy kétszeres mennyiséggel viszont több mint felére csökkent a minőség. Az új gabonák nedves sikértartalma nem éri el a 30%-ot sem. A naponta fogyasztott, pékségekben vett kenyerek ennek következtében számos olyan mesterséges adalékanyagot, például hozzáadott glutént, tartalmaznak, amelyekkel feljavítják a kenyértésztát.

Fotó: Pixabay

Országszerte egyre népszerűbb trend a kovászos kenyér, közösségek szerveződnek, háziasszonyok etetik szorgalmasan az otthoni kovászt,  kézműves pékségek köteleződnek el a minőségi kenyérsütés ezen formája iránt.  Hisz egyre fontosabb, hogy adalékmentes, természetes anyagokból készült ételeket fogyasszunk.

Programjaink között lesz több workshop jellegű alkalom. Január közepén olyan kóstolót szervezünk, amin az ország tíz kézműves pékségének kenyereit hasonlítjuk össze, de lesz olyan is, amelyen a világhírű lisztekkel ismerkedünk meg, és tesztelünk is

– mondta Váczi Gergely, a közösség szervezője.

Kiemelt kép: Facebook/Orma Gerilla Pékség

Íze, mint a nagyi kovászosáé: a ropogós héjú toronyi kenyér titka
Kovász nélkül nincs jó magyar kenyér, de minőségi búza és kemence nélkül sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik