Virágzó vidékünk

10 ezer év után újra ősi búzafajtát termesztenek Magyarországon

A növény nem tűri a vegyszert, sem a műtrágyát.

Számtalan előny kötődik az ősi kenyérgabonához: az alakor, „az ökológiai megtérés búzája” egyre több hívet szerezhet az egészséges táplálkozást segítő tulajdonságai révén – írta a kemma.hu.

alakor2

Az alakor újrafelfedezése Gyulai Ferenc gödöllői egyetemi tanár, archeobotanikus nevéhez kötődik – mondta a lapnak Czumpf Attila agrármérnök, humánökológus, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke. – A szakember hat géncentrumban találta meg a növényt, és sikerült megmentenie az emberiség legősibb gabonájának magját. A megtalált ősbúza az eredeti Kárpát-medencei alakor utolsó fennmaradt állománya lehetett.14 éve ebből hozott egy kisebb mennyiséget Erdélyből, amiből sikerült vetőmagot szaporítaniuk. Ebből jutott a tatai medencébe is, ahol a Fényes rétek mögött kezdtük el a termesztést.

Mára országosan az eredeti 2 kg magból 30 hektáros vetésterületet sikerült elérni.

alakor1Az emberek az úgynevezett termékeny félhold övezetben, a mai Szíria, Jordánia, Törökország és Irak térségében fedezték fel ezt a tápláló növényt mintegy tízezer évvel ezelőtt. Az alakor eltartotta az akkori népességet, ám az időjárás változása, a demográfiai robbanás miatt vándorolniuk kellett.

Vörös Géza vállalkozó, a Bözödi Alakor Társaság tagja héregi földjein évek óta foglalkozik az alakor termesztésével, a belőle készült péktermékek forgalmazásával. Megszerzett ismeretei alapján ő tudja, milyen veszélyeket rejt a hagyományos gabonatermesztésben a nagy mennyiségű műtrágyázás, a növényvédőszer-maradékok állandó jelenléte, a túlzott nemesítés és génmanipuláció – olvasható a portálon.

alakor4

A bözödi alakor

Mikroelem, vitamin és antioxidáns tartalma kiemelkedő. A terméséből készült liszt fehérjetartalma magas, aminosav összetétele ősi. Minden esszenciális aminosav megtalálható benne. A többi gabonával összehasonlítva az összes aminosavból a glutaminsav aránya csak 14%, szemben például a zab 28%, a nemesített alakor 35%, a tönköly 40 %-os glutaminsav tartalmával. A glutaminsav a glutén legfontosabb építőeleme. Arányától függ, hogy a gabona fehérjéje mennyi vizet tud megkötni, vagyis milyen erős ragasztó. Ezáltal a bözödi alakor fehérjéje az emberi szervezet számára ideális. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a glutén- érzékenység kialakulását.

A témával tudományos szinten is foglalkoznak. Nemrégiben elindult az az ökonövény program, amely az alakor egyéb tulajdonságait is népszerűsíti.

Fotók: Facebook/Alakor ősbúza

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik