Otthon készült

Lemúriai kenyér: minden összetevője életerővel ajándékoz

Egyszerűen, nevezhetjük magvas kenyérnek. Mégis, több annál. Ősi recept alapján készíthető.

Állítólag az ókori egyiptomi időkből származó recept, melynek gyógyító, energetizáló erőt tulajdonítottak.  A lemúriai kenyér jó hatással van a bőrre és a hajra is, segíti az emésztést, ráadásul rendkívül illatos, aromás és finom. Ha a hozzávalók élettani hatását megismerjük, szerintünk sokan kipróbálják.

Nézzük először a legfontosabb összetevőket, majd a receptet.

Búzacsíra: gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. Csökkenti a szervezetben a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.  Életfontosságú anyagai a A-, B-, E-, vitamin és a szelén, de jelentős a kalcium, magnézium, cink, mangán és folsav tartalma is.

Napraforgómag: bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.

Lenmagolaj: az olajban megtalálható esszenciális zsírsavak szükségesek a megfelelő zsíranyagcsere folyamatokhoz, az energiatermeléshez, sejtfunkciók szabályozásához. A lenmag biztosítja számunkra az omega-3 zsírsavakat.

Tönkölybúza: a többi gabonafajtához képest jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezért elősegíti az emésztést. A tönkölybúzának a hagyományos búzánál kedvezőbb az aminosav összetétele, lényegesen több ásványi anyagot és vitamint, valamint vasat, rezet és cinket tartalmaz.

Tökmag: fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne.

Recept 2 darab körülbelül 1 kg-os veknihez

Hozzávalók

1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt, 500 gr étkezési búzacsíra kávédarálóban megőrölve lisztszerű, kereskedelemben kapható termék), 10 gramm élesztő, 2 pohár élőflórás natúr joghurt, 6 dl 40 Celsius fokos víz, 3,5 teáskanál tengeri só, 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj, 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag, 2 marék hántolt tökmag, 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas), a forma kibélelésére sütőzacskó vagy celofán.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Elkészítése

  • Őröljük meg a búzacsírát és vegyítsük össze a tönkölyliszttel.
  • Melegítsünk 6 dl vizet 40 Celsius fokosra, és olvasszuk fel benne az élesztőt.
  • A lisztkeverékből tegyünk az élesztős vízbe annyit, hogy tejföl sűrűségű kovászt kapjunk.
  • Tegyük a kovászt langyos helyre és jó fél órán át hagyjuk kelni.
  • Ha felfutott, adjuk az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyjunk meg a kenyér megszórásához.
  • Gyúrjuk össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapunk, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál.
  • Lisztezzük be a tetejét, és konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 2 teljes órán keresztül.
  • 2 óra elteltével deszkán vágjuk két egyenlő darabra, gyúrjuk át őket. Formáljunk akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjenek.
  • Egy kevés tengeri sót olvasszunk fel egy dl vízben, és kenjük meg a kenyereket. Szórjuk rá az olajos magkeveréket.
  • Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát kelesszük.
  • Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
  • Melegítsük fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezünk egy kis lábas vizet, hogy pára legyen.
  • Süssük kenyereket arany barnára kb. 50 perc – 1 óra alatt.
Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Fogyasszuk egészséggel!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik