Kertünk-Portánk

Bougainvillea-kisokos: minden a murvafürt gondozásáról

Unsplash
Unsplash
Gyönyörű, színpompás virágokkal hálálja meg a törődést.

Aki Görögországban, Horvátországban jár, az szinte biztos, hogy nem hagyja ki a fotózkodást a színpompás bougainvilleák, azaz murvafürtök előtt. Ilyenkor általában felmerül az is, hogy milyen jó lenne, ha a kertünket is ilyen növény díszítené.

Mit kell tudni a bougainvillea gondozásával kapcsolatban?

Fényigény

A bougainvillea napfényt kedvelő növény, így a legjobb, ha napos helyre ültetjük. Legalább napi 5-6 óra közvetlen napfényt igényel ahhoz, hogy bőségesen virágozzon. Árnyékos helyen a virágzás csökkenhet, és a növény nem fejlődik olyan jól.

Hőmérséklet

Trópusi növény lévén meleg környezetet igényel. Az ideális hőmérséklet számára 18-30°C között van. A hideg időjárást és a fagyot nem tolerálja, ezért mérsékelt égövi területeken télen védett helyre kell vinni, vagy védett, déli fekvésű falak mellé ültetni.

Talaj és öntözés

A bougainvillea jó vízelvezető, homokos vagy agyagos talajt igényel, amely tápanyagokban gazdag. Ültetés előtt érdemes komposzttal vagy érett trágyával javítani a talajt.

Ezután is rendszeres trágyázást igényel, különösen a növekedési és virágzási időszakban. Tavasztól őszig havonta egyszer használjunk lassan oldódó műtrágyát vagy szerves trágyát. A foszforban gazdag trágya segíti a virágzást.

Öntözésnél ügyelni kell arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, mert a murvafürt gyökerei érzékenyek a pangó vízre. Nyáron hetente egyszer alaposan öntözzük meg a növényt, míg télen csökkentsük az öntözést. Jól tűri a szárazságot, de a rendszeres öntözés elősegíti a virágzást.

Metszés

A murvafürt metszése fontos a növény formájának megtartása és a virágzás serkentése érdekében.

Tavasszal, a növekedési időszak elején metsszük vissza a hajtásokat, hogy serkentsük az új növekedést és a virágzást.

Nyáron, a virágzás után távolítsuk el az elhalt vagy sérült hajtásokat, és formázzuk a növényt.

Teleltetés

A mérsékelt égövi területeken a murvafürt nem télálló, ezért télen védett helyre kell vinni. A cserepes növényeket helyezzük világos, hűvös helyre, ahol a hőmérséklet 5-10°C között van. Csökkentsük az öntözést, de ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talajt.

Kártevők és betegségek

A bougainvillea viszonylag ellenálló növény, de időnként megtámadhatják a levéltetvek, takácsatkák és pajzstetvek. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, és szükség esetén használjunk rovarölő szereket vagy természetes védekezési módszereket.

Szaporítás

A bougainvillea szaporítása leggyakrabban dugványozással történik. Tavasszal vagy nyár elején vágjunk le 10-15 cm hosszú hajtásokat, távolítsuk el az alsó leveleket, és ültessük el jó vízelvezetésű talajba. A dugványokat tartsuk meleg, párás helyen tartsuk, a talajt pedig enyhén nedvesen, amíg gyökeret eresztenek.

Kapcsolódó
5 ok, amiért sárgulhat a muskátli levele
Az okok egy része könnyen orvosolható.
Olvasói sztorik