Kertünk-Portánk

Így termesszünk okrát a kertben

Unsplash
Unsplash
Aki járt már Bulgáriában vagy Törökországban, az minden bizonnyal találkozott már a szállodák, éttermek kínálatában az okrával. Magyarországon kevésbé elterjedt, de a kertünkben is termeszthetjük, ha itthon is szeretnénk élvezni az ízét.

Az okra, vagy más néven bámia kifejezetten egészséges zöldség. Magas a rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, biztosítja az egészséges bélmozgásokat. Székrekedéshez hajlamosoknak ajánlott okrát fogyasztani. A rostdús étrendről kutatások bizonyították, hogy hozzájárulhat bizonyos típusú daganatos betegségek megelőzéséhez. Rosttartalmának köszönhetően a cukorbetegség megelőzésében is segíthet, valamint gátolja, hogy a szervezet túl sok koleszterint vegyen fel az ételekből, ezért a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat.

Így termesszünk okrát

Többféle okrafajta létezik, eltérő igényekkel. Például a Clemson Spineless fajta jó választás lehet, mert kevésbé szúrós, könnyen nő és nagy hozamú megfelelő gondozás esetén.

Az okra meleg, napos helyet és jó vízelvezetésű talajt igényel. Olyan helyre ültessük, ahol legalább napi 6-8 óra napsütés éri. A palántákat körülbelül 30-45 cm távolságra ültessük el egymástól, hogy elegendő terük legyen a növekedésükhöz.

Rendszeresen öntözzük , különösen a forró nyári hónapokban. Fontos, hogy a talaj mindig nedves, de ne áztassuk el, mivel az okra nem szereti a túl nedves környezetet. Az öntözést reggel vagy este végezzük.

Az okra jól reagál a rendszeres trágyázásra. Alkalmazzunk jó minőségű, lassan oldódó ásványi trágyát a talaj előkészítésére, majd folytassuk a rendszeres trágyázást a növekedési időszakban.

Az okra könnyen növekszik, de fontos figyelni a gyomlálásra és a betegségek elleni védekezésre. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a növények körül, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért és a vízért. Figyeljünk a kártevőkre és a betegségekre, és szükség esetén intézkedjünk

Az okra hüvelyeit akkor szedjük le, amikor még fiatalok és puhák. Ne hagyjuk, hogy túl nagyra nőjenek, mert ekkor az okra rostossá és fássá válik. Rendszeresen szedjük le az érett hüvelyeket, hogy a növény továbbra is termeljen.

Okrából készíthető leves, saláta, savanyúság, főzelék, lehet tölteni, marinálni, de kiszárítva még chips is lehet belőle.

Kapcsolódó
Vezérkaporként is ismert Magyarország harmadik legtöbbet termesztett növénye
Ánizskaporként, de a Balaton déli részén vezérkaporként is ismert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik