Életmód

Nehéz szavakat találni! Így repültek a magyar életmentő kutyák Törökországba

16
Gáspár Zsófi
16
Gáspár Zsófi
Megható felvételek a törökországi földrengés helyszínére tartó négylábú hősökről.

Mint arról a kutyabaráthelyek is beszámolt a törökországi földrengés kapcsán, a mentés- és a túlélők utáni kutatás segítésére több magyar mentőcsapat is indult, köztük számos mentőkutyás páros is. A HUNOR hivatásos mentőszervezet 50 fővel, 5 orvossal és 2 személykereső kutyával már meg is kezdte a munkát a földrengés által legsúlyosabban érintett Hatay tartományban.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, az Életjel Mentőcsoport és a Baptista Szeretetszolgálat csapatai is Törökországba indultak, összesen 46 mentővel és 15 mentőkutyával.

Rendkívül sokat számít az idő

Minél több óra, nap telik el a földrengés után, annál kisebb az esélye annak, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A világ számos pontjáról érkeztek mentők és mentőkutyák, hogy mielőbb és minél több fő részvételével megkezdődhessenek a mentési munkák.

A Kutyák Határok Nélkül Alapítvány  munkatársai is elindultak. A nemzetközi kutyás élet ismert és elismert szakemberei, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a kutyák kiképzése és alkalmazása terén.

Egy éppen ezen a gépen Törökországba tartó utas további  megható fotókat posztolt az indulás perceiről és a gépen utazó mentőkutyákról.

Galéria
Gáspár Zsófia

A katasztrófavédelem munkatársai végzik a mentési műveleteket, a szakemberek kutató-mentő kutyákat visznek a helyszínre, hogy segítsenek megtalálni a túlélőket. De vajon hogyan találnak rájuk ezek a szakképzett négylábú segítőtársak?

Kik a mentőkutyák?

Sokféle meghatározás létezik rájuk, de egy biztos: jó kedvvel, a jutalomért cserébe dolgoznak. Képzésük során pozitív megerősítéssel kerül kialakításra a megtalált személy hangos, ugatással történő jelzése.

A kutató-mentő kutyák hatékony segítségére tudnak lenni a mentőcsapatoknak. Nélkülözhetetlen munkát végeznek többek között egy összeomlott épületben a túlélők utáni keresés során, de gázrobbanásnál és erdőben is nagy hatékonysággal alkalmazzák őket – olvasható a Mancs a kézben Egyesület oldalán.

A kutyák kiszimatolják az emberi lehelet jeleit, és ha találnak valakit, akkor ugatni kezdenek, amivel riasztják a mentőcsoportot.

Milyen fajta kutya a jó mentőkutya?

Fajta megkötés nincs, lehet akár keverék is, de fontos, hogy jól motiválhatónak kell lennie jutalomfalatra és/vagy apportra. Ezen kívül csak a gazda kitartása és elszántsága szükséges, hiszen nagyon sok munkát és időt igényel a képzésük. Egy kölyökből 2-3 év képzéssel válik vizsgaérett eb. Ezek a kutyák már segíthetnek életeket menteni.

Mentőkutyák különböző bevetési területei:

Romkutatás: A leggyakrabban gázrobbanások és földrengések után alkalmazzák: kétségtelenül a legnehezebb feladat. Számos különböző szag és zavaró hatások nehezítik a keresést. A kutyának önállóan kell megküzdenie a több méter magas rommal, hogy jelezhessen a felvezetőjének.

Ezenkívül van területkutatás, nyomkövetés, lavinakutatás és vízi keresés. Minden kutyakiképzőnek ezúton is köszönet a munkájáért. Köszönjük, ha támogatjátok tevékenységüket.

Kapcsolódó
A kutyák kiszagolják, ha a gazdájuk stresszes
Ez a szolgálatot végző kutyák kiképzésén hasznos információ lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik