Kertünk-Portánk

Terápiás célú veteményeskertekből kapnak zöldségeket a rászorulók

Dobozi Tibor
Dobozi Tibor
Minden, ami a farmon megterem adományba kerül, nem pedig kereskedelmi forgalomba.

Különleges kertet hozott létre a Budapest Bike Maffia: a 2400 négyzetméteres, budapesti farm fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, a gyümölcsökkel pedig gyermekotthonokat támogatnak.

A kezdeményezéshez többek között az 500 szentesi zöldségtermelőt tömörítő DélKerTÉSZ is csatlakozott: a szövetkezet egyik legnagyobb beszállítója – az Árpád-Agrár Zrt. – közel 700 palántát ajánlott fel saját palántanevelőjéből a Farmnak. A terápiás kertben egyébként a rászorulók, civilek, iskolások, önkéntesek, szociális dolgozók és cégek együtt töltődhetnek fel, fejlődhetnek, képzéseken vehetnek részt.

Dobozi Tibor

A Budapest Bike Maffiát (BBM) a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívta életre 2011-ben. Ételadományok elkészítésével és gyűjtésével kezdték a munkát, de az elmúlt években dinamikusan nőtt a szervezet, és új projekteket és aktivitásokat indítottak.

Az egyik ilyen, egyben legújabb projektje a BBM Farm, amely egy szociális oázis a rászorulók, a civilek, a szociális szakemberek és a kapcsolódó cégek, iskolák számára. A BBM Farm egyszerre teremt terápiás és rekreációs lehetőséget, ad munkahelyet, feltöltődési és fejlődési lehetőséget is, illetve az itt megtermő zöldségek és gyümölcsök is mind jótékony célt szolgálnak.

Dobozi Tibor

Kétezer négyzetméteres, terápiás hatású kert

A Budapest XI. kerületében található, több mint 2000 négyzetméteres kertben lehet főzni, bográcsozni vagy csak egyszerűen ki- és egymáshoz kapcsolódni, játszani, de akár csapatépítőket is tartani. A kert terápiás hatása mindenkinél működik, érkezzen az illető cégtől, iskolából vagy családok átmeneti otthonából.

A BBM csapat egyik fő célja a létminimum alatt élő, jórészt hajléktalan emberek megsegítése, így a Farm veteményesében megtermő zöldségeket is elsősorban nekik ajánljuk fel, míg a gyümölcsökkel gyermekotthonokat keresünk fel. Tehát minden, ami itt megterem adományba kerül, nem pedig kereskedelmi forgalomba

– emelte ki Balassa Bettina, a Budapest Bike Maffia projektvezetője.

A növények, a magok és a palánták főként adomány és felajánlás útján érkeznek a kertbe, így többek között a DélKerTÉSZ-től is.

Balassa Bettina hozzátette, hogy bár a Farmot sikerült júniusban megnyitniuk, rengeteg további tervük van még:

A farmon található egy ház, ami alapos renoválásra szorul, így jelenleg tárolásra használjuk, viszont szeretnénk, ha a jövőben lakhatóvá válna. Emellett a közösségi térre is várnak még fejlesztések, ide egy büfét, egy kis színpadot és egy kinti tűzrakó helyet, valamint raklapbútorokat álmodtunk meg.

A DélKerTÉSZ az évek során több, a Budapest Bike Maffia-kezdeményezésben vett részt. A Budapest Bike Maffia VITAMIN KOMMANDÓ nevű programban rendszeres zöldségellátmánnyal segíti a hajléktalan embereknek hetente készülő szendvicsek elkészítését. A BBM Kertek projektet – amelyben hajléktalan-szállók udvarán alakítottak ki veteményes kerteket – pedig összesen 1800 palánta zöldséggel segítették.

Kapcsolódó
Megépült a világ legnagyobb vertikális farmja
A dubaji farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik