Kertünk-Portánk

Ezzel az egyszerű módszerrel másodvirágzásra bírhatjuk a levendulát

Pixabay
Pixabay
Ideje ismét kézbe venni a metszőollót.

Okos metszéssel ősszel is virágozhat a levendula – írta az Agroinform.

A levendula csodás virágai széppé varázsolják a kertünket, és a látványa mellett az illatával is elvarázsol. A lila virágszőnyeg segít messzire űzni a stresszt egy fárasztó nap végén.

A levendula normális esetben július vége és augusztus eleje között elvirágozik. Azonban, ha elővesszük a metszőollót – és a levendula is úgy akarja -, még kora ősszel is elkápráztathat minket egy virágzással.

Pixabay

Nem mindegy, hogyan metszünk

Ha azt szeretnénk, hogy még idén újra virágozzon a levendula, ne várjunk sokáig. Minél kevésbé nyílt még el a levendula, annál nagyobb eséllyel fog hamarosan ismét virágot ontani. Ezekben a napokban csupán a majdnem csupasz, virágos hajtásokat kell eltávolítanunk. Ehhez a metszést közvetlenül a leveles rész fölött végezzük el.

A virágszárból néhány centimétert hagyjunk csak meg. Fontos, hogy ne vágjunk túl mélyen a leveles részbe, valamint az idős, elfásodott, barna részbe sem, mert akkor nem fog már idén újra kihajtani.

Szép és hasznos gyógynövény

A levendula 2018-ban elnyerte az év gyógynövénye címet, nem érdemtelenül. A levendula ugyanis kiválóan díszíti a kertünket, miközben elbűvöl az illatával, sőt, még fűszernövényként is megállja a helyét.

Pixabay

Számos kiváló tulajdonsága mellett az egészségünk természetes őre, hiszen kiváló és régóta ismert gyógynövény, hatásosságát nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében tudományos bizonyítékok is igazolják. Az elalvást segítő levendulapárnák is népszerűek, de az illatos növényből akár különleges szörpöt is készíthetünk a családnak.

Kapcsolódó
Ezek a növények elűzik a legyeket az otthonodból
Így védekezhetsz ellenük természetes módon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik