Kertünk-Portánk

Itt az idő a levendula metszésére

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A növény meghálálja a törődést a szépségével.

A levendula illatát rengetegen kedvelik, egyre többen szeretnének a kertjükbe is jó pár tövet az illatozó virágból. Viszonylag egyszerű gondozni, néhány alapvető szabályt kell betartani a fejlődéséhez.

Déli fekvésű, napsütéses helyet keressünk a levendulának, ahol jó vízelvezetésű, tápanyagban szegényebb, meszes talaj van. Ültetéskor sincs szüksége pótlólagos tápanyagra. Ha cserépbe ültetjük, akkor a virágföldhöz keverjünk homokot, és nagy alsó nyílású edényt válasszunk a jó vízelvezetés érdekében.

A gazdag virágzáshoz évi két metszés szükséges – írja az Agrofórum. Először tavasszal, február vége és március közepe között, de mindenképpen a fagyok után. A növény maximum kétharmad része távolítható el, de az előző évi hajtásokból valamennyit hagyjunk meg, ne vágjunk túl mélyen a fás részekbe. Az elhalt, elöregedett ágakat vágjuk le, mert betegségek forrásai lehetnek.

A második metszést nyáron végezzük el a levendula elvirágzása előtt közvetlenül, így másodvirágzásra serkenthetjük. Ekkor csak a virágos hajtások körülbelül egyharmadát vágjuk le, a friss, zöld leveles részeket és hajtásokat azonban hagyjuk a növényen. Ha ez valamiért elmaradna, akkor már ne nyúljunk a növényhez kora tavaszig.

A levendula fajtájától függ a fagytűrőképessége, az „eredeti” levendula, a Levendula angustifolia –15 Celsius fokig bírja a fagyokat, míg például az angol levendula csak fagypont felett, cserépben teleltethető át.

Kapcsolódó
6 ok, amiért legyen otthon mindig levendulaolaj
Számos egészségügyi előnye van, és sokféleképpen felhasználható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik